Закарпатці святкують Зелені свята

Свято Трійці – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят для закарпатців.
Напередодні, будинки та квартири прикрашають гілками ліщини, берези, липи.

На офіційному рівні свято також визнали, і зробили Трійцю вихідним. Тож, понеділок 5 червня для закарпатців буде вихідним. Це День Святого Духа. За церковною історією, сходження Святого Духа обіцяв апостолам Христос у день Свого вознесіння. Обіцянка сповнилася через десять днів – на 50-й день після Воскресіння.

Свято має назву ще і П’ятидесятниці, бо відзначається на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

Трійця відзначається три дні – у неділю, понеділок та вівторок. У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень у пам’ять про поблажливість Святого Духа на учнів Ісуса.

У своєму зверненні до вірників Мукачівської єпархії, архієпископ Мукачівський та Ужгородський Феодор наголосив: «Зіслання Святого Духа стало новим об’явленням Бога в особі Святого Духа. Святий Дух об’являє правду про Бога не лише для самої правди, але, як показав час, ця правда знаходить свою реалізацію у житті людей. Святий Дух через апостолів навертає людей до правдивої віри, зближає їх Своєю любов’ю через Христа до Бога Отця, об’єднує у великий організм під назвою Церква. І ця єдність християн довкола Христа під дією Святого Духа є знаком образу Бога, єдності у любові Отця, Сина і Святого Духа»

5 червня в другий день Святої Трійці − день Святого Духа керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, звершить архієрейське богослужіння в Свято-Троїцькому храмі міста Мукачева (мікрорайон Паланок). Початок о 9-й годині.

6 червня, в третій день Святої Трійці архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершить архієрейське богослужіння в Свалявському Свято-Тройце-Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі. Початок богослужіння о 10-й годині.

zakarpatpost.net