Коли на Закарпатті з′являться 100 нових патрульних?

Найближчим часом на Закарпатті буде оголошено конкурсний набір в Управління патрульної поліції у містах Ужгород та Мукачево.

Про це в ексклюзивному інтерв′ю журналісту zakarpatpost.net повідомив керівник Управління майор поліції Юрій Марценишин.

Відтак матимемо 100 нових патрульних, яких відбере вже створена поліцейська комісія. З цього приводу невдовзі почнеться масштабна інформаційна кампанія з інформування населення щодо конкурсу.

Як повідомив zakarpatpost.net Юрій Марценишин, на сьогодні Управління має близько 23% некомплекту.

– З яких причин має місце такий дефіцит кадрів?

– Цьому є декілька причин. По-перше, коли люди йшли до нас працювати, вони передусім хотіли просто попробувати свої сили, бо тоді, як ви пам′ятаєте, патрульна поліція це було модно, це був своєрідний бренд… Тобто люди не до кінця розуміли, як буде організована служба, як це виїжджати і реагувати на виклики, з якими категоріями людей доведеться спілкуватися тощо. Хтось не витримав психологічно. По-друге, люди звільнялися через можливість більшого заробітку. Маючи поруч кордон, за яким твоя заробітна плата буде набагато більшою за 8 тисяч гривень, люди обирали достаток і добробут, а не службу.

– А як справи із кадровою міграцією в Управлінні?

– Так, дійсно, люди переводяться і до нас, і від нас. От нещодавно патрульний перевівся до нас з Херсону, а від нас співробітник перейшов працювати до львівського Управління. Але така міграція не значна. Це скоріше робочі моменти. Зараз ми спостерігаємо таку тенденцію, що деякі патрульні хотіли б перевестися до райвідділів поліції. Це у чомусь зрозуміло і аргументовано, адже там наразі трохи вищі заробітні плати, і людина могла б працювати за місцем проживання, а не їздити, наприклад, з Великого Березного до Ужгорода, – розповів під час інтерв′ю Ю. Марценишин.

Натомість, переведення з нацполіції до патрульної має деякі нюанси. Поліцейський з відділу поліції не може просто перейти і стати патрульним. Він має пройти відповідні курси навчання.

За час функціонування патрульної поліції Ужгорода та Мукачева, тобто з листопада 2015 року, з Управління звільнилися за власним бажанням 15 чоловік. Одну ж особу було звільнено через порушення. За словами Юрія Марценишина, ця особа дискредитувала службу і вчинила дуже ганебний вчинок, а саме керувала авто у нетверезому стані, хоча й у позаробочий час.

– Самі патрульні зупинили той автомобіль, побачили за кермом колегу. Але у нас не буває виключень. І тут питання не лише у тому, що п′яний водій може нашкодити собі, це ще й велика небезпека оточуючим. Тому рішення було безальтернативним – співробітника звільнили, – зазначив Ю. Марценишин.

Зараз же як в Ужгороді, так і в Мукачеві, забезпечення міст екіпажами під час чергування не перевищує 60-70%. Набір нових співробітників дозволить вирішити цю проблему. Після поповнення штату до обслуговування патрульних мають перейти ще дві дороги – від Мукачева на Берегово до виїзду на ПП «Лужанка» і від Мукачева на Хуст до поста «Нижня Копаня».

Отож майте на увазі можливість пройти підготовку та стати патрульним поліцейським. А найближчим часом читачі zakarpatpost.net зможуть прочитати повний текст ексклюзивного інтерв′ю з керівником Управління патрульної поліції у містах Ужгород та Мукачево Юрієм Марценишиним.

Про шлях від тернопільського міліціонера до очільника нової правоохоронної структури на Закарпатті, патрульні ризики та небезпеки, резонансний скандал зі збором підписів щодо його власного відсторонення та інші подробиці із життя патрульної поліції від першої особи спеціально для zakarpatpost.net.

Катерина Ірха, zakarpatpost.net