Як закарпатцям не потрапити на гачок етикеток «суперпродуктів»

Вслідкувати за трендами здорового харчування не так вже й просто. Ворогом «призначається» то глютен, то жир, то цукор, а з поличок магазинів нас кличуть найрізноманітніші суперпродукти.

 

Як не заплутатися в них, знають експерти. Із речником British Dietetic Association Кірі Елліотом поспілкувалося видання The Independent.

Опитування, проведене в Америці, показало: 8 із 10 дорослих людей не знають, що саме їм треба робити і що їсти, щоби лишатися здоровими.

Між тим невігластво середньостатистичного споживача дуже тішить виробників їжі: гранола, смузі, протеїнові батончики та кульки – усе те, що обіцяє людям здоров’я та довголіття, покупці змітають із полиць, мов гарячі пиріжки,пише УП. Життя.

Одначе зробивши в рекламі акцент на тому, що в продукті, наприклад, немає цукру, виробник часом замовчує те, що натомість смаколик аж лускає від насичених жирів.

“Споживачі повинні розглядати продукт у контексті свого раціону та рівня активності в цілому”, – наголошує Елліот.

Експерт радить уважно читати склад продукту, перш ніж його купляти. Золоте правило: дивитися на вміст жирів, солі та цукру. Їжа має містити в собі не більше 3 грамів жиру, 5 грамів цукру та 0,3 – солі на 100 грамів. Коли в 100 грамах продукту жиру більше 17,5 грама, цукру – понад 22,5 грама та/або солі більше 1,5 грама – такою смакотою варто ласувати якомога рідше.

Між іншим, якщо в протеїновому батончику протеїну 10 грамів, то у звичайнісінькому вареному яйці – 6, у порції хумусу з овочевими паличками – 4, а в несолодкому йогурті, якщо насипати туди суміші насіння – 13, 5 грама, каже Елліот.

Хорошою заміною гранолі стане тарілочка вівсянки грубого помелу – власне, вона і є основним інгредієнтом граноли.

Найважливіше, резюмує Елліот, це розглядати продукт у цілому та ставити під сумнів, коли в ньому заявлена якась одна-єдина користь. І уважно читати етикетки, вирішуючи, чи відповідає цей продукт вашим цілям відносно здоров’я.

zakarpatpost.net