Торговці порушують правила зберігання їжі: чим труять краян влітку

Влітку краян просять бути вкрай обережними при покупці не тільки риби і м’яса, але і молочної продукції, солодощів, грибів і консервів.

Смертельно смачна їжа наступає

31 травня в Києві було зафіксовано ще один випадок зараження людини ботулізмом після покупки неякісної риби. В цілому, це вже четвертий випадок в столиці, пише ubr.ua.

Чи не рибою єдиною

При цьому, у зв’язку з приходом літа, експерти настійно рекомендують ставиться з обережністю не тільки до риби, а й до продуктів, які швидко псуються: м’яса, кондитерських виробів, молочних продуктів, салатів з заправками та ін.

В першу чергу, покупцям варто звернути увагу на дату виготовлення і термін придатності товару.

«У більшості випадків отруєння пов’язані з порушенням умов зберігання або з вживанням прострочених продуктів. Покупцеві варто звертати увагу в яких умовах зберігається продукція і відмовитися від покупок в несанкціонованих місцях. Якщо м’ясо, риба, молоко влітку продаються без холодильника – краще від такої покупки теж утриматися », – радить керівник відділу тестувань «Науково-дослідного Центру незалежних споживчих експертиз ТЕСТ» Ніна Кільдій.

Обережним варто бути і при купівлі алкоголю. Наприклад, недавно в Харкові масово отруїлися метиловим спиртом більше 100 людей.

«Товар реалізовувався через Інтернет. Зараз цей бізнес розвивається», – каже Олег Рубан.

Влітку другі після риби в списку найнебезпечніших – гриби. Причому, миття не рятує. Зараза може ховатися в шорсткій структурі гриба, так що спори потрапляють і в консервацію.

За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, для мінімізації ризику їх варто прокип’ятити хоча б 10 хвилин. Також, каже лікар, варто бути обережним і з вживанням консервованих продуктів, сплеск отруєнь якими спостерігається взимку.

Понюхати складно, а з лікуванням будуть проблеми

Експерти відзначають, що зовні впізнати «заражений» або зіпсований товар часом непросто.

Якщо ви вже придбали товар і виникає хоч найменший сумнів у його якості – від вживання краще відмовитися і повернути товар в магазин.

Потрібно враховувати і те, що, наприклад, той же ботулізм не впливає на смакові якості зараженої їжі, не викликає підвищення температури, нудоту і інших ознак отруєння. Але при цьому, це захворювання вимагає швидкої, невідкладної госпіталізації, кажуть лікарі.

«Токсин потрапляє в організм в дуже малих кількостях, тому й ознаки хвороби відрізняються, а звертатися до лікаря необхідно вже при появі слабкості і нездужання після прийому їжі», – каже Ольга Голубовська.

До слова, при своєчасному виявленні ботулізму, з його лікуванням також можуть виникнути проблеми – сироватки в українських лікарнях немає. Раніше ми закуповували вакцину з Росії, але в останні кілька років від цієї практики відмовилися, тому у випадку інфікування хворі купують заборонений препарат фактично «з рук».

Отже, варто бути обережним ще на стадії вибору товару в магазині.

Хто і за що відповідає

Відповідальність за реалізацію товару неналежної якості несе як виробник, так і торгова мережа. При розборках, варто враховувати, що необхідно обов’язково зберігати всі чеки та виписки з лікарень, тоді домогтися правди буде набагато легше.

Так, з боку виробника може йти фальсифікована продукція, додавання в неї замінників. У магазині вам навряд чи замінять, наприклад, м’ясо на сою або молочні жири на рослинні, а барвник в закриту упаковку не додадуть. Макробілогічні порушення також зустрічаються досить часто, хоч вони і не настільки небезпечні для здоров’я.

«Тут відповідальність 50/50 – крім дотримання санітарних умов на виробництві, технології виготовлення, дуже важливо і те, наскільки правильно торговельна мережа зберігає продукцію, реалізує її. Уважно варто дивитися яка температура в магазинних холодильниках », – говорить Кільдій.

За словами Олега Рубана, недотримання температурного режиму при зберіганні продуктів – одне з основних порушень в магазинах. Так, товар повинен зберігатися при температурі не більше, ніж 6-8 градусів. Термін реалізації салатів – не більше 12 годин.

Нікуди не поділося і бажання продавців швидше збути «доживаючий» товар за допомогою усіляких акцій і знижок.

«Це загрожує споживачеві ризиком  отруєння. А влітку, коли температура 25-30 градусів і вище, при попаданні збудника будь-якої інфекції в продукт через годину в ньому розвивається критична інфікована маса, яка викличе гостре кишкове отруєння », – говорить Рубан.

Заражена риба «переїхала» на вулицю

До швидкого псування продуктів найбільше схильні товари, що продаються на стихійних ринках та ярмарках без холодильників. Як і в магазинах, так і в санкціонованих місцях продажу, на місці повинен чергувати санітарний лікар, до якого можна звернутися у випадку виникнення сумніву в якості того чи іншого товару. На стихійних ринках, таких годі й шукати.

Зараз подвійно варто бути обережними з продуктами на вуличних розкладках ще й тому, що після новин про ботулізм, вся риба «перейшла» в стихійну торгівлю.

«Ми проводимо рейди спільно з поліцією для виявлення таких точок. Стихійна торгівля – це парафія поліцейських. Ми ж займаємося контролем офіційних місць продажу продуктів харчування », – резюмував Олег Рубан.

zakarpatpost.net