Валерій Лунченко: Арсеній Яценюк зекономив Україні майже 47 мільярдів

Народний депутат України, голова Закарпатського партійного осередку «Народний фронт» Валерій Лунченко прокоментував рішення арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 31 травня 2017 року.
Як відомо, російська компанія «Газпром» намагалася стягнути з України 47,1 млрд. доларів за контрактом 2009-го року, підписаним на той час прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. У 2014 році, очолюючи Уряд України, Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству юстиції, Міністерству закордонних справ і НАК «Нафтогаз України» вжити всіх необхідних заходів для захисту національних інтересів у Стокгольмському суді. Майже трирічна боротьба з «Газпромом» закінчилася перемогою України. Згідно з рішенням арбітражу, «Нафтогаз» повинен буде заплатити росіянам лише близько 1 мільярда доларів, хоча за позовом міг втратити 47 мільярдів.

– Без сумніву, це велика перемога України і тодішнього прем’єра. Коли Арсенія Яценюка призначили на посаду глави Уряду, газ не постачався, борги перед Росією за газ періоду Януковича складали 3 млрд. доларів, грошей на оплату не було (а Росія постачала паливо тільки за передоплатою), ціна захмарна. Яценюк ухвалив рішення позиватися до «Газпрому». Разом з «Нафтогазом» найняли юристів. Рішення Стокгольмського арбітражу – це виграш в «Газпрому» 47 млрд доларів, які Росія вимагала від нас за контрактом Путіна-Тимошенко. Це більше, аніж річний бюджет всієї України! Це по 1000 доларів з кожного українця. Зрозуміло, чому Росія вимагає арешту та екстрадиції Яценюка. Такої поразки Росії в останні роки ніхто не завдавав, – зазначив Валерій Лунченко.

Саме за прем’єрства А.Яценюка Україна розпочала стретагію енергетичної незалежності України від агресора Росії. Позов до «Газпрому» у Стокгольм був одним із перших таких кроків. Разом з цим паралельно були прийняті рішення про відмову від закупівлі палива в Росії, забезпечено поставки необхідного газу з держав ЄС, впроваджена політика субсидій, розпочалася реформа ринку природного газу, реорганізовано «Нафтогаз» та перетворено його у прибуткову організацію.

– Сьогодні ми маємо змогу переконатися в тому, що план Яценюка був правильним. Ми прожили чергову зиму без закупівель газу у «Газпрому». Надалі потрібно зробити все для повної фінансової стабільності паливно-енергетичного комплексу, назавжди подолати проблему неплатежів, забезпечити незворотну і гарантовану диверсифікацію імпорту газу, зокрема, добудувати нові газопроводи-конектори між Україною і ЄС. Успішний досвід газової незалежності необхідно поширити на вугілля, ядерне і моторне пальне, – підкреслив нардеп.

У «Народному фронті» вважають вирішення проблеми енергонезалежності від Росії ключовою для суверенітету України. Газ – це основний інструмент геополітики Кремля і примусу до дружби, який Москва застосовує не лише до України, а й до всієї Європи. Згідно з оскарженим контрактом, ми мали б купувати, тобто оплачувати 52 млрд. кубометрів газу, незалежно від фактично поставленого обсягу (у 2016 році «Нафтогаз» закупив у європейських постачальників 11 млрд кубометрів, а в Росії 0 кубометрів). На основі цього «Газпром» вимагав від «Нафтогазу» сплатити додатково майже $50 млрд за товар, який фактично не був закуплений. Згідно з рішенням арбітражу, застосування take-or-pay з 2012 року на 47 млрд. доларів відхилено.

Крім того, арбітраж підтвердив, що Україна від початку дії оспорюваного контракту, мала право вимагати перегляду ціни і реекспортувати закуплений газ. Такі дії України оскаржував «Газпром», повідомляє прес-служба Закарпатської обласної організації партії «Народний фронт».

zakarpatpost.net