Як голі мексиканські розгулювали набережними Ужгорода

Двоє юнаків, Роман і Марат, яким відповідно  14 і 13 років вигулюючи на набережній собак, розповіли журналісту zakarpatpost.net про своїх дивовижних підопічних.

«Це – мама і син породи голі мексиканські. Їх ще називають ксолоітцкуінтлі. Батьки її купили у Криму, за декілька діб  до окупації»,- зізнається Марат.

Приїхали хлопці до Ужгорода із Харкова, всього на кілька днів. Кажуть, що Закарпаття їм сподобалося і захоплено продовжують ділитися знаннями про своїх незвичних підопічних.

«Ще три тисячі років тому вони жили разом з племенами майя та ацтеків. Ксолоітцкуінтлі – взагалі найдревніші собаки нашої планети, про це свідчить книга рекордів Гінеса. У древніх могилах на території Центральної Америки були виявлені статуетки цих собак. Індійці – корінні жителі цього регіону, вірили, що голі мексиканці допомагали людям перейти з тілесного світу у світ духів. Ацтеки називали цих собак “ксолоіцкуінтлі”. “Іцкуінтлі” в перекладі означає “собака”. А ось перша частина цього незвичайного слова походить від імені ацтекського Бога, який був покровителем царства живих і мертвих. Кажуть, що коли помирала людина, чотирилапому встромлювали в рот спис і собака помирала. Ритуал дуже неприємний. Навіть думати про таке боляче», – розповідає Роман.

До розмови долучається знову Марат.

«Колись цих собак вважали священними. Ксолоіцкуінтлі була занесена в книгу рекордів Гінеса не лише завдяки своїй старовинності, також вона заслужила звання найтеплішого ссавця у всьому світі. Саме завдяки цій особливості з давніх часів її вважали лікувальною. Був час, коли індійці вирощували ксоло в якості їжі. М’ясо цих собак вважалося делікатесом, його готували на великі свята. Після того, як іспанці колонізували Мексику, вони стали знищувати місцевих собак як частину язичницької культури. На щастя, деякі собаки вціліли. Породу вдалося врятувати», – наголошує господар одного з чотирилапих створінь.

Хлопці додають, що для утримання в квартирі ця порода ідеальна, у їжі невибаглива. У тварин немає паразитів, вони не линяють і не виділяють неприємного запаху. Щоправда, вигулюючи їх взимку, потрібно подбати про одяг, бо собаки мерзнуть.

Поки господарі діляться знаннями про своїх підопічних, голі мексиканці прилаштовуються біля них на лавиці і лагідно поглядають їм у очі.

zakarpatpost.net