Закарпатка винайшла оригінальний спосіб боротьби з колорадськими жуками – завела фазанів

Більшість краян утримують вдома курей, гусей чи качок. І це логічно. Однак дехто надає перевагу більш екзотичним пернатим.

Хоч фазани – не дивина для Закарпаття, але вони живуть переважно на волі, на околицях міст і сіл. Проте є спритники, які вміють їх приручити.

«Уперше купила фазанів у 2012 році. Мені давно подобалися ці дивні птахи, але раніше якось не наважувалася завести їх. Тоді в Ужгородському районі придбала тижневих пташенят і доглядала за ними, як за зіницею ока»,- каже Магдалина Скомаровська.

Хустянка невдовзі розжилася аж на п’ять десятків пернатих. І хоч жінка заклопотана основною роботою, очолює КП «Реклама-Хуст», але завжди знаходить час на своїх домашніх улюбленців.

«Фазан – не просто окраса мого пташиного двору. Він ще чудовий помічник у боротьбі зі шкідниками. Це – єдиний птах, що поїдає колорадських жуків! Тому всім, хто займається садівництвом, рекомендую скористатися не хімічними засобами, а дешевим і надійним способом – купити фазанів, – радить господиня. – Однак до такого делікатесу треба привчати птахів змалечку. Молоднякові можна давати розчавлених жуків разом із зерном. Поступово пташенята звикнуть  до такого корму, і дорослий фазан буде із задоволенням поїдати колорадських жуків прямо з куща. Птицю з підрізаними крилами можна випустити прямо на грядку».

Утім пернаті, яких вважають прародичами Фенікса, є не лише корисними, але ще й гарними, витривалими і здатними легко адаптуватися до будь-яких умов.

«Не дарма кажуть, що міфічний Фенікс відроджується з попелу. Так і фазани,- каже закарпатка. – Мої птахи легко переносять морози і у вольєрі почуваються затишно. Догляд за ними простий. Потрібно лише, аби довкола було чисто і щоб пернаті були ситими. До 20 денного віку пташенят годують з лоткових мисочок, зроблених з пластмаси, фанери або листового заліза, а після цього – зі звичайних годівниць».

У виборі харчів пернаті також не прискіпливі.

«У природі в фазанів досить багатий раціон. У нього входять плоди, насіння і зелені частини рослин, комахи, равлики, павуки. Принагідно не відмовиться фазан і від невеликої ящірки, мишеняти або змії. При домашньому утриманні птах їсть те ж, що і кури. Крім того, полюбляє овочі та траву. Добре забезпечити фазанів вільним вигулом, щоб вони могли шукати і поїдати комах та черв’яків»,- зізнається пані Магдалина.

Однак зі слів хустянки, якщо пернатим дати волю, потім потрібно, як гриби у лісі, шукати подвір’ям їхні яйця.

«Відверто кажучи, фазани – не домашні кури. Вони несуться абиде. Щоб не влаштовувати щоденні «пошукові заходи», бажано на прогулянки випускати їх тільки в другій половині дня, оскільки самки несуться зранку», – усміхається Магдалина Скомаровська.

Хоч фазани досить миролюбиві і можуть ділити територію з курми, та між самцями усе ж деколи виникають сварки. Пташина родина має складатися з одного півника та 3-4 самок.

Утім, як переконує хустянка,  фазани – це не тільки естетична насолода, але й сотні смачних страв.

«М’ясо фазана темного кольору і має низький вміст жиру. Філе зазвичай готую у власному соку. Я його і тушкую, і фарширую разом із зеленню, яйцями, грибами, і використовую для супів. Крім того, яйця вважаються одними з найбільш корисних продуктів для людського організму, адже в них міститься величезна кількість корисних речовин і різних вітамінів. Незважаючи на те, що за розміром вони приблизно в два рази менші за курячі, є набагато кориснішими  для здоров’я. Їх навіть використовують під час приготування різних медикаментів», – зізнається ґаздиня.

Домашніх улюбленців пані Магдалина вважає віддушиною, біля них вона емоційно відпочиває від роботи. А крім фазанів у неї вдома є ще й інші пернаті та чотирилапі. Але про них – іншим разом.

 Марина АЛДОН, газета «Господарські поради», ексклюзивно для zakarpatpost.net

image description