За скільки на Закарпатті можна купити чорне карпатське золото?

На ринках області з’явилися лари лісів: гриби та ягоди.

Великим попитом серед краян користуються плоди,які заслужено вважаються еліксиром здоров’я.

Продають яфини по 50 гривень за півлітрову баночку.

«Ціна ще досить висока  дорого,- каже покупчиня Катерина Габор. – Проте в дочки поганий зір. Щоліта годую її яфинами і до осені суттєво покращується».

Юлія Собов привезла яфини з Копані. Каже, що на Виноградівщині їх багато, ростуть по берегах. Свій крам невпинно нахвалює.

«Не дарма яфини називають чорним карпатським золотом. На Воловеччині на їхню честь навіть фестиваль проводять. Вони є ліками від усіх недуг і завжди хоч у якомусь вигляді мають бути в хаті. Дозрілих ягід ще небагато, але знайти можна. Аби їх назбирати, треба немало потрудитися. Допомагають і діти, і чоловік, – зізнається жінка. Вранці йдемо в ліс вдосвіта, аби ще на ринок поїхати, бо ж ягоди і збути потрібно. Як-не-як свіжа копійка кожному потрібна».

Цікаво, що яфини насправді називаються чорницями і «перейменували» ягоду лише в Карпатах.

Наукова латинська назва чорниці Vaccínium myrtíllus походить від слова Вакка, що означає «корова». Таку назву рослина отримала завдяки тому, що її листя використовували для корму худобі.

Американські вчені встановили, що чорниця повинна обов’язково бути присутньою у раціоні тих, хто прагне зберегти молодість. Виявляється, насичений чорницею раціон ефективний проти таких симптомів старіння людини, як порушення координації рухів, зору, втрата м’язової сили і навіть пам’яті.

Крім того, дослідження підтверджують, що вживання чорниці знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.