У Перечині вперше в області дорогу будує польсько-словацька фірма

У Перечині розпочали власний дорожній експеримент.

Там зводиться дорога європейського зразка в місці, де асфальту ніколи не було.

Працюють над будівництвом транспортної артерії не працівники вітчизняного Автодору, а польсько-словацької фірми, яка спеціалізується на дорогах нового типу.

«Замість традиційного асфальту використовуватиметься бітумний на основі бетону. Під ним буде  розміщено спеціальний настил,  а зверху ще один шар покриття, розповідає zakarpatpost.net Перечинський міський голова Іван Погоріляк.

Про дорогу європейської якості очільник Перечина дізнався від свого товариша із Тур’ї Ремети, який також запросив організацію побудувати в своєму рідному населеному пункті кілька автошляхів.

«Якість таких сполучень набагато краща за нашу, – запевняє пан Іван. – Тай обходиться ремонт або навіть прокладання дороги з нуля наполовину дешевше, ніж у нас, що також важливо. Почали ми роботи з урочища  Яслище, де взагалі ніколи не було асфальту. Це – сільська гірська дорога».

Таким чином у якості експерименту незабаром у Перечині з’явиться кілька надсучасних дорожніх артерій.

Утім є одна важлива деталь. Польсько-словацька фірма займається переважно будівництвом шляхів у сільській місцевості. Тим не менше, на Закарпатті до багатьох туристичних об’єктів дороги нагадують гірські манівці, або навіть відсутні взагалі.

Тай ті шляхи, які ремонтує автодор деколи навіть дорогами назвати важко.

Поточні ремонти включають не більше, ніж латання ям. До того ж асфальт при цьому використовується не завжди. Інтернет просто заповнений фотографіям очевидців, на яких видно, як наші дорожники насипають у вибоїни гравій або глину.

Тож доріг у нас немає не тому, що на це не виділяються кошти, а через те, що відповідні служби не неякісно виконують свою роботу і користуються при цьому дуже застарілими технологіями.

Закарпаттю потрібні нові підрядники, які працюють із сучасним обладнанням і з новими підходами, дають гарантію за виконаний об’єм робіт і роблять усе якісно.

У нас же чомусь через кілька місяців після ремонту часто оголяються ями і щовесни зі сходженням снігу зникає й асфальт.

Наприклад, у наших львівських сусідів деякі дороги обслуговує турецька фірма, яка утримує їх в ідеальному стані, зокрема, працює рентген-автомобіль навіть мікротріщини заливає смолою, латок на шляхах зовсім не видно.

Вручну протирають після дощу ганчірками відображувачі  світла, замітають траси.

Де таке можна побачити у нашій області?

Дивно, але маленький Перечин, а не Ужгород чи Мукачево, показує всьому Закарпаттю, якими мають бути шляхи.

zakarpatpost.net