Покупців обманюють? Чому виробники зменшують стандартні упаковки?

Останнім часом виробники все частіше використовують нестандартні тари – менші за ті, до яких звикли споживачі: крупи – 900 г, олія – 860 мл, сметана – 400 г, масло – 180 г.

Чому виробники стали зменшувати стандартні упаковки та чи не порушує це права споживачів, пише propozitsiya.com.

За інформацією Держпродспоживслужби, таким чином виробники не порушують законодавство, адже конкретних правил щодо маркування маси чи об’єму не існує. Головне – щоб реальна кількість продукту співпадала з тією, яка зазначена на упаковці.

«Порушення в тому, що виробники роблять менші упаковки, немає. Звісно, що це певний маркетинговий хід, але споживачам просто треба бути уважними», – пояснює головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби у Полтавській області Наталія Катеринчук.

Фахівець говорить, що за кордоном, наприклад, з метою додаткового інформування споживача поряд з упаковками вказуються також ціни за кілограм готового продукту – для того, щоб люди могли порівняти вартість продукту різних виробників, а не упаковки, які можуть бути різними.

На кафедрі товарознавства продовольчих товарів Полтавського університету економіки та торгівлі говорять, що також помітили тенденцію щодо зменшення упаковок. Причину вбачають в заміні ДСТУ, якими раніше послуговувалися виробники, технічними умовами. Як зазначила доцент кафедри товарознавства продовольчих товарів, к.т.н. Алла Кайнаш, раніше виробники в основному користувалися ДСТУ (держстандартами України), в яких рекомендується фасувати продукти в звичні нам упаковки по 1 кг, 1 л, 500 г чи 500 мл. Нині ж частіше стали використовуватися технічні умови виробника (ТУ), в яких прописуються довільні показники номінальних об’ємів та маси.

«Звісно, що використання менших упаковок є маркетинговим ходом, розрахованим на людей, які не уважні чи просто не добачають. Бо людина купує звиклу на перший погляд упаковку товару за тією ж ціною, що й завжди, не помічаючи, що вона стала на 10-20% меншою», – говорить А. Кайнаш.

Фахівець також звернула увагу на те, що дуже часто виробники порушують закон, пакуючи менше товару за кількість, зазначену на упакуванні. «Наші студенти під час написання дипломних, курсових чи магістерських робіт проводять дослідження на цю тему – купують продукти, зважують їх та знаходять відмінності. І треба сказати, що недобросовісні виробники зустрічаються дуже часто. Найбільші відхилення ми зафіксували у виробників глазурованих сирків. Також нещодавно відмітили значно недоважену пачку крекерів. А ще я особисто помітила, що виробники роблять меншими буханки хліба – тепер завжди стараюся зважувати перед покупкою, якщо в магазині є така можливість», – повідомила вона.

Але при цьому всьому споживачі не поспішають скаржитися. Принаймні в Управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області останнім часом до них не надійшло жодної скарги від споживачів на недоважені товари.