Від чого гинуть ужгородські каштани? ФОТО

Протягом кількох років в обласному центрі Закарпаття гинуть каштани, повідомляє zakarpatpost.net. І тут вже мова не про безжальне кронування, а про хворобу, яка вражає рослини.

zakarpatpost.net провів своєрідне дослідження і з′ясував наступне:

Каштани гинуть не лише в Ужгороді. Факти так званого «ржавіння» каштанів зафіксовано майже в усіх областях України.

Найбільш вірогідною версією вчених є те, що українські каштани, зокрема й в Ужгороді, гинуть не від хвороби чи радіації, а від нашестя мілкого шкідника – каштанової мінуючої молі. Ця комаха з′явилася в Україні близько восьми років тому, орієнтовно з Югославії.

Цікавим є факт, що каштанова міль – це своєрідне комахове ледащо. Як вважають фахівці, по країні шкідник поширився за «допомогою» автомобільних фур. Вантажівки зачіпають навислі гілки дерев, збивають моль собі в кузов або на тент, і везуть далі. І так від дерева до дерева, від області до області.

Як рятуватися від такого шкідника? Варіантів декілька, і на сьогодні жоден не працює:

встановити на кожному дереві пастки для самців молі. Тоді самки не зможуть розмножуватися;

найрадикальніший спосіб – вирубати усі каштани, а замість них висадити нові, але модифіковані і з імунітетом від молі;

полікувати каштани. Але це надто дорого, адже підкірна ін′єкція зарубіжним препаратом коштує від 200 гривень, а каштанів у кожному місті по кілька тисяч.

Відтак спостерігаємо сумну безвихідь. Вже зараз, наприклад, у Ротарі-парку можна побачити хворі дерева, яких стає все більше. Каштани перестають нормально квітнути і вже зараз з них опадають маленькі недозрілі каштанчики. А ще останніми роками можна помітити, що дерева намагаються цвісти вдруге – у жовтні-листопаді. Ймовірно, тоді шкідник відступає, а дерева трохи набираються сил.

zakarpatpost.net