Чому на Закарпатті замість таксі відра з болтами?

Таксі – це послуга, яка є досить популярною в усіх містах України. Ужгород свого часу був рекордсменом по кількості таксомоторів на душу населення. Однак якість послуги – від пунктуальності, ввічливості водія і до стану транспортного засобу – залишає бажати кращого, більше того взагалі є далекою від слова «якість».

Щоб трішки розібратися, яким має бути авто служби таксі, і чи відповідають наші місцеві таксомотори елементарним вимогам, zakarpatpost.net звернувся за коментарем до керівників Державної служби України з безпеки на транспорті. І ось що вдалося зʼясувати.

«У нашій компетенції є і видача ліцензій на таксі, і контроль так званих таксистів. Біда у тому, що це питання законодавчо не врегульовано. Усі побажання ми направили до Верховної Ради. Наразі маємо три законопроекти про таксі, жоден з яких не прийнятий. На сьогодні ми як служба можемо підійти і перевіряти ліцензіата (службу, що має ліцензію на здійснення послуги таксі – ред.). У нього повинна бути ліцензія, він має знаходитися у базі даних, мати відповідні документи… Інша біда – це нелегальні таксисти, ними ми займаємося спільно з нацполіцією. Щодо таких перевізників діє ст. 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності), штрафні санкції якої коливаються від 17000 до 34000 гривень…», – зазначив начальник Державної служби України з безпеки на транспорті Михайло Ноняк.

Керівник Укртрансбезпеки України розповів про хитрощі, до яких вдаються нелегальні таксисти. За його словами, вони знімають 1-2 квартири, роблять там кол-центри, Інтернетом розсилають заявки… І у результаті користувач послуги не володіє жодною інформацією щодо перевізника.

Однак головне питання звучало так «Чи існують в Україні вимоги до автомобілів, які працюють у режимі таксі?» Тривалі діалоги з компетентними посадовцями упиралися виключно у «паперові критерії» – ліцензія, довідка, дозвіл, медичні документи… Але ж ми їздимо не на ліцензіях, а транспортними засобами. У них напевне мають бути колеса, двері, чистий салон тощо. Чи ж як інакше отримати платну послугу з перевезення?

«Автомобіль таксі має бути не лише облаштований спеціальною «шашечкою», але й мати відповідне фарбування з намальованою смугою… Також цей транспортний засіб має проходити двічі на рік технічний огляд… І ви як субʼєкт, що користується послугою таксі, можете спитати водія про наявність протоколу щодо технічного огляду», – наголосив Михайло Ноняк.

Щоб підкреслити усю серйозність проблем з нелегальними таксистами, прес-служба Укртрансбезпеки розповіла про жахливий випадок, який стався в Одесі. Тоді дівчину, що викликала «лівого таксиста», викрали, пограбували, зґвалтували і спалили. На які роздуми мала наштовхнути ця страшна історія, не досить зрозуміло. Ясно одне, що якихось видимих проблем з легальними службами таксі представники відповідних відомств не бачать або не хочуть бачити.

«Головне, аби був папірець…», – основний меседж чиновників.

Поза камерами і диктофонами все ж якась істина та промайнула. Виявляється, усі дозвільні документи видаються на основі заповнених підприємцем-перевізником пунктів у пакеті документів. Перевірити істинність майже неможливо. Написав громадянин Х., що в автопарку його служби таксі, наприклад, 30 автомобілів BMW 550i, то йому й повірили. А в реальності там Жигулі з «автомобільного цвинтаря». Така ось правда життя…

Питань щодо служб таксі, зокрема в Ужгороді, залишається дуже багато. Чому наші таксисти бояться поганої погоди і не виходять на маршрути?.. Чому всі авто «не у вашому районі»?.. Чому у багажнику ніколи немає місця для багажу?.. Чому «синя Дейва» насправді є білою «копійкою»?.. Чому замість комфортного сидіння маємо пляму мазуту?..

Компетентні посадовці закликають нас, споживачів послуги, бути відповідальними, пильними і уважними до супровідних і дозвільних документів служб таксі і власне їхніх водіїв. А нам просто треба оперативно доїхати з пункту А у пункт Б, за що ми, споживачі послуги, платимо кошти, і щоразу більші і більші.

zakarpatpost.net