У саду закарпатки росте більше трьох тисяч лілій

Будинок Марії Грички з села Нанково потопає в розкішних строкатих квітах, кущах та деревах. Яких тільки рослин тут немає: і троянди, і незабудки, і фіалки, і  ромашки, і вербени, і флокси… усіх навіть не злічити. Вирощування садових рослин – одне із основних захоплень господині.

Сімейне хобі тільки об’єднує родину

У великому городі нанківської ґаздині, наче в Едемському саду – усе квітує.

-Не уявляю свого життя без зелених насаджень, – каже газеті “НЕДІЛЯ” 55-річна жінка. – Квіти люблю з дитинства, без них взагалі життя було б нудним і нецікавим, адже тендітні бутони моїх «підопічних» додають у сірі будні яскравих барв. Хоча й наробитися біля них треба! Однак, якщо піклуватися про квіти, правильно за ними доглядати, то вони неодмінно «віддячать» своєю вишуканою красою і буянням.

Допомагає мешканці Хустщини у розведенні садових рослин чоловік Іван, також поціновував квітів.

-Разом поливаємо сад у спеку, підживлюємо ґрунт, вкупі підкопуємо. У мене біля жодної троянди чи лілії не можна побачити й травинки – скрізь клумби чисті та акуратні, – запевняє господиня. – Моє обійстя квітує від ранньої весни до пізньої осені. Часом навіть у перші дні грудня.

У пані Марії усі квіти улюблені, до всіх вона відноситься із особливою відповідальністю. Навіть хата всередині схожа на оранжерею.

-Дві кімнати у мене займають тільки орхідеї. Маю справжню флористичну колекцію. Недавно, до слова, навчилася розмножувати ці дивовижні екзотичні квіти – від пагінця. Тож навіть у найлютішу стужу мої підвіконня нагадують тропічні різнобарвні острови, – захоплено розповідає квітникарка.

Квітуче диво, що має форму дзвіночка

Марія Гричка має в господарстві більше тридцяти видів троянд різного кольору та забарвлення – від білого до темно-бордового, від невеличких 20-сантиметрових рослин до величезних триметрових кущів. А лілій у хазяйки кілька десятків видів, у загальному – понад три тисячі лілійних рослин.

-Люблю не лише вирощувати їх, але й дарувати людям, усміхається нанківчанка. – Інколи друзі навіть просять мене висадити їм рослини, бо за мною добре ростуть. А лілії – символ невинності та духовної чистоти, користуються особливим попитом серед моїх знайомих. До речі, виростити їх можна як із насінини на стеблі, так із пагінця від цибулини…

Квітка королів справді підкорює тонкістю ліній і оригінальним пахощами, недарма про неї існує стільки легенд і повір’їв… Навіть іконописці не раз зображували лілії в руках Діви Марії чи архангела Гавриїла, французи малювали їх на гербах правителів, а стародавні римляни – оздоблювали бутонами власну одежу, будинки та колісниці.

-Зараз придбати рослину, яка сподобалася – не важко – кордони відкриті, є Інтернет, Нова пошта, яка доставляє товар із будь-якого куточку держави прямо додому. А років 30 тому доводилось обмінюватися рослинами з іншими. Та й різнобарв’я, якщо можна так сказати, було доволі скромним. Тож коли вдавалось роздобути якусь незвичну квітку – це було для мене святом, – ділиться думками жінка.

Буває, на жаль, зі слів пані Марії, що рослини хворіють, але турботлива господиня, як ескулап, навчилася боротись із квітковими недугами. Її «золоті» руки ніжко погладжують стеблини орлеанських лілій і квіти, здається, починають нагинатися до хазяйки, відчуваючи тепло люблячого серця.

Марина АЛДОН, газета “НЕДІЛЯ”, ексклюзивно для zakarpatpost.net