Як мукачівський Шипунчик принесе удачу місту

Інтернет просто рясніє світлинами лебедя, що днями оселився на Латориці. Краяни найбільше переймаються самотністю білоперого красеня та раціоном його харчування.

Дуже гарні фото оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук відомий фотограф Роман Фенікс. Також він доповнив знімки роздумами про королівського пернатого.

«На рахунок самотності нашого Шипунчика – лебедя, в орнітологів, зокрема, є кілька припущень. Перше: наш лебідь ще зовсім молоденький, тож поки що просто не знайшов собі пару. Ймовірно також, що він утратив свою пару, тому перечекає в нас зиму і полетить шукати нового партнера.

Можливо і те, що хворий, і зграя його залишила набратися сил, а потім обов’язково забере.  Орнітологи твердять, що непокоїтися за благородного гостя не слід: він легко здатен себе зігріти та прогодувати водоростями, водяними комахами і рибою. Головне – не давати йому багато хліба, адже його травна система не пристосована до такої їжі й він може почуватися гірше», – зазначив пан Роман.

І він дійсно має рацію. Кормити тварин хлібобулочними виробами не рекомендується, адже негативно позначитися на їхньому здоров’ї.

До того ж те, що лебідь обрав для проживання сааме місто над Латорицею, теж тішить містян.

«Думаю, не просто так, Шипунчик обрав Мукачево…
Можливо, ця сакрально – знакова подія показує нам, що на місто чекають великі і позитивні зміни.

Лебідь іноді вважається символом Мартіна Лютера. За легендою реформатор Ян Гус під час спалення сказав: «Сьогодні ви смажите гусака, але з попелу повстане лебідь, і його ви не знищите». Лебідь часто зображувався в лютеранському живописі, на богослужбових книгах, іноді – в скульптурному декорі. Його можна також бачити на шпилях деяких лютеранських церков, наприклад, в німецькому місті Моншау.
Для людини лебеді уособлюють красу, романтику, символ відродження, чистоти, благородства і мудрості, що викликано їх витонченим тілобудови, умінням літати і плавати», – наголосив Роман Фенікс.

Слід зазначити, що в Ужгороді лебеді оселяються значно частіше. Більше того, у цьому році у столиці Закарпаття зимувала рекордна кількість – 26 білоперих красенів.

Крім того, лебеді дуже часто живуть не тільки на Ужі, але й на озері Кірпічка.

В Ужгород вони  взагалі прилітають десятками протягом уже багатьох років.

До того ж в обласному центрі взагалі багато різноманітних пернатих, це й сотні диких качок, і чорний лелека, і сірі чаплі, й , й альбатроси та інші рідкісні птахи.

zakarpatpost.net