Як в Ужгороді на набережній «місто майстрували». ФОТОРЕПОРТАЖ

В Ужгороді на набережній Незалежності стартувала тижнева «Майстерня міста», повідомляє zakarpatpost.net.

За словами головного архітектора Ужгорода Олега Боршовського, «Майстерня міста» має стати своєрідною комунікаційною платформою для міської влади та громадськості. За задумом організаторів, тут мають обговорювати нагальні проблеми, знаходити консенсус з гострих питань, висувати і враховувати думки, планувати майбутнє міста тощо.

Умовно сьогоднішній перебіг подій можна було розділити на три функціональні етапи: відкрили, поїли, поговорили/подискутували.

На заході дійсно пригощали – кава, канапки, солодощі, фрукти приваблювали усіх, кому болить доля міста. Хтось підходив з актуальними питаннями «Чи це безкоштовно?» і «Чи можна бутерброд?»

У результаті до 12.00 було достатньо часу, аби вгамувати голод гастрономічний, а після – голод інформаційний. Адже о 12.00 стартувало кавування з мером Богданом Андріївим у форматі «без краваток».

Дієві особи і питання не нові. Говорили про план озеленення, паспортизацію обʼєктів, неіснуючий хоспіс, ліфт у міськраді, парк Перемоги, зупинки громадського транспорту, перспективи впровадження електронного квитка тощо…

Якби читачі zakarpatpost.net мали кілька годин вільного часу, то ми б дали пряму мову і міського голови, і ужгородців, і ужгородців-активістів, але ми цінуємо ваш час. Відтак тези про важливе з першого дня платформи «Майстерня міста».

Хоспісу в Ужгороді немає, але може зʼявитися. Ймовірні «адреси» – райони «Шахта», «БАМ», «Кірпічка». «Питання дискусійне. Треба обговорювати», – підсумував мер.

Ліфт у міській раді буде. Крапка. Нормальному пандусу для комфорту людей з особливими потребами теж бути. Крапка.

Відсутні на сьогодні зупинки міського транспорту теж зʼявляться, але після того, як доопрацюють їхній дизайн. Поки що мокнемо під дощем. Та й не гідно мешканцям варошу чекати на «комфортабельні» маршрутки на не дизайнерських зупинках.

Електронні квитки містянам запропонують або «ПриватБанк», або «Ощадбанк». Обіцяють, що справа таки зрушить з мертвої точки і всі обіцянки у даній справі виконають.

Непевними видалися відповіді Богдана Андріїва щодо долі території парку Перемоги – чи продовжать оренду з «Ужгород-маркетом», чи зменшать орендовану площу, чи взагалі розірвуть договір оренди… Час покаже.

Звісно, що під час розмови з мером лунали кілька загальних закликів щодо «неприпустимості дерибану». Кілька загальних фраз у відповідь. Цей «дерибанний діалог» переходить від зустрічі до зустрічі, від сесії до сесії, від посту до посту у Facebook… Активісти мають купу аргументів, чиновники, у свою чергу, – стільки ж приписів і офіційних формулювань.

Такі зустрічі із чиновниками міськради у форматі «без краваток» проходитимуть у «Майстерні міста» щодня. Кожен бажаючий зможе поставити питання компетентній особі і, якщо буде наполегливим, отримати відповідь.

Завтра, 20 червня, «без краваток» з 10.00 до 11.00 можна буде поспілкуватися з одним із чиновників міськради. Окрім того, на ужгородців очікує дискусія з патрульними щодо функціонування дитячого патруля, майстер-клас на тему «Роздільне сміття – спокійне життя», виготовлення екоторб з ГО «Щасливі діти», майстер-клас з гончарства, лекція-дискусія на тему «Організація громадського простору та умови реалізації пішохідних шляхів», дискусії щодо безпеки дорожнього руху в місті та велоруху. Ввечері ж на присутніх локації очікує кінопоказ.

zakarpatpost.net і надалі стежитиме за подіями «Майстерні міста» й сподіватиметься, що конструктивні діалоги переможуть «бутербродні інстинкти».

zakarpatpost.net