Вчені розробили препарат для засмаги і омолодження без ризику раку

Вчені розробили препарат, який імітує вплив сонячного світла, завдяки чому засмага з’являється на шкірі без впливу шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

Під час тестів, які провели на зразках людської шкіри і мишах, препарат “обдурив” шкіру, змусивши її виробляти коричневий пігмент меланін – завдяки якому і з’явилася засмага.

Очікують, що засіб буде ефективним і для людей з рудим волоссям, які зазвичай обгорають на сонці.

Група дослідників із Центрального шпиталю Массачусетса сподівається, що їхнє відкриття зможе запобігти раку шкіри та уповільнити появу видимих ознак старіння, пише bbc.com.

Новий метод

Ультрафіолетові промені спричиняють засмагу, завдаючи шкоди шкірі.

Їхній вплив ініціює ланцюг хімічних реакцій, що призводить до синтезу темного меланіну – природного сонцезахисного засобу, який виробляє організм.

Новий препарат дозволяє обійтися без впливу ультрафіолету – після контакту зі шкірою він сам запускає механізм меланіну.

“Він викликає сильний ефект потемніння шкіри. За допомогою мікроскопа можна переконатися, що виробляється справжній меланін. Це засіб активує виробництво пігменту, якщо немає ультрафіолетових променів”, – розповів BBC доктор Девід Фішер, один із розробників препарату.

Це принципово новий метод штучної засмаги. Досі це можна було зробити трьома шляхами:

шляхом імітації засмаги за допомогою барвників, коли шкіра набуває смаглявого кольору без допомоги захисного меланіну;
відвідуванням солярію, де шкіра опромінюється ультрафіолетом;
прийомом спеціальних таблеток, які стимулюють виробництво меланіну – але для цього все одно треба ультрафіолетове випромінювання
Автори винаходу не планували створювати новий косметичний засіб.

“Насправді ми розробляємо нову стратегію захисту шкіри від ультрафіолетового випромінювання і раку”, – пояснив доктор Фішер.

Рак шкіри – найпоширеніший вид онкологічного захворювання, у лікуванні якого медицина просувається повільно.

“Наявність темного пігменту означає невисокий ризик утворення всіх форм раку шкіри, і це дуже важливо”, – додав учений.

Результати тестів, докладно описані в журналі Cell Reports, показали, що меланін виробляється завдяки препарату, який здатен блокувати шкідливі ультрафіолетові промені.

Вчені хочуть використовувати препарат у поєднанні з кремом для захисту від сонячної радіації.

Як вважає пан Фішер, абсолютно всім треба застосовувати сонцезахисний крем, але у нього є один недолік: “Ви залишитеся блідим”, – говорить доктор.

Новий препарат може вирішити проблему впливу сонячних променів на людей із рудим волоссям і світлою шкірою. Замість засмаги рудоволосі часто мають опіки, якщо перебувають під ультрафіолетом.

Можливим побічним впливом ліків, теоретично, може стати зміна кольору волосся, хоча вважають, що препарат не має проникати до волосяних фолікул у шкіру.

Як лимони допомагають розпізнавати рак грудей

Поради для сну: уникайте кави після обіду, якщо вам за 50

Іншим побічним ефектом може стати уповільнення появи у людини ознак старіння. “Багато хто вважає, що найочевидніша вказівка на вік людини – це стан її шкіри, а навіть випадковий вплив ультрафіолетових променів протягом життя завдає їй шкоди”, – говорить доктор Фішер.

У будь-якому разі, препарат ще не готовий для комерційного використання.

Вчені хочуть провести додаткові дослідження щодо безпеки продукту, хоча, за їхніми словами, досі не було “жодних натяків на проблеми”.

Ймовірно, вони придумають кращу назву засобу для засмаги та омолодження, аніж “SIK-інгібітор”.

zakarpatpost.net