Юрій Марценишин про скандал за участі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та наслідки резонансної події

ДТП зі службовими автівками та скандали за участі активістів, які вбачають своєю метою контроль за діяльністю патрульної поліції, були до 9 березня 2017 року чи не єдиними інфоприводами щодо патрульних поліцейських. Однак гучний скандал за участі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, кількох десятків патрульних та опосередковано начальника Управління набув розголосу на всю Україну. Нагадаємо, тоді Г. Москаль оприлюднив на своєму сайті інформацію про збір підписів серед патрульних щодо відсторонення Ю. Марценишина. Водночас, у мережу Інтернет виклали аудіозапис з однієї із нарад, де начальник УПП у містах Ужгород та Мукачево висловлюється з використанням ненормативної лексики.

Про резонансну подію та її наслідки Юрій Марценишин розповів в інтерв′ю журналісту газети «Наш Ужгород».

– Чим закінчилася резонансна історія зі зверненням Ваших співробітників? Та на якому етапі призначена за даним фактом службова перевірка?

– Службове розслідування, розпочате за даним інцидентом, триває й досі. Наразі я не готовий надати якусь вичерпну інформацію з цього приводу, адже мені не відомо, які рішення прийнято. У нас було виявлено ряд незначних недоліків в організації роботи, які в принципі є в кожному колективі.

– Зрозуміло, що в кожній установі виникають суперечки у колективах, однак Вашу ситуацію винесли за межі Управління. Чому не вдалося вирішити проблему всередині колективу?

– Насправді, у нас були кілька осіб у колективі, які своїми діями підставили власних колег. Так, один з них має намір звільнитися, адже через той інцидент стосунки із колективом не складаються. В цілому йдеться про ряд співробітників патрульної поліції, які планували здійснити своєрідний переворот й мітили на певні посади. Наголошу, що це колишні співробітники поліції, які пройшли відбір до нашого Управління і вже мали певний досвід роботи у старій системі. Саме до цього досвіду вони й апелювали, коли добивалися собі преференцій. На щастя, наше керівництво об′єктивно дослідило та оцінило суть цієї проблеми.

– Так у чому ж власне суть?

– Були люди, які порушили дисципліну, і щодо них проводилися службові розслідування. У цій ситуації вони хотіли видати себе за постраждалу сторону. Ідея була така, аби зібрати підписи за те, щоб порушників не звільняли, а замінили їм покарання на дисциплінарне. Але хтось скористався цим у власних інтересах. Я спілкувався із тими підписантами, і вони повідомили, що ставили свої підписи зовсім під іншими вимогами. Наразі всі люди й надалі працюють в Управлінні, а стосунки у колективі є робочими і комфортними для виконання поставлених перед нами завдань. Я навіть у чомусь радий, що так сталося, адже ми побачили, хто є хто.

– Після подій 9 березня я перестала помічати керівництво патрульної поліції на різних офіційних заходах. Чому так сталося?

– Зазвичай напередодні таких заходів надходять листи від керівництва області з проханням забезпечити безпеку дорожнього руху і про безпосередню участь. На жаль, після ситуації, яка трапилася, нас виключили зі списку запрошених.

– А чи правда, що після інциденту Ви також не присутні на нарадах у голови Закарпатської ОДА?

– Ну, на одній з нарад мене просто попросили залишити залу… І на сьогоднішній день я не беру участь у тих нарадах. Однак ми намагаємося налагодити конструктивні відносини. Я зі свого боку роблю у цьому напрямі певні кроки. Ми всі розуміємо, що для здійснення оперативних заходів ми повинні комунікувати і рухатися в одному напрямку.

– Ще одне спостереження. Після Вашого звіту на сесії облради, коли Геннадій Москаль критикував патрульну поліцію через оприлюднення матеріалів про затримання чиновників та посадовців, прес-служба Управління стала рідше викладати такі відео- та фотоматеріали. Невже закарпатські чиновники дійсно стали більш законослухняними?

– Приємно, що за нами так професійно спостерігають. До речі, буквально нещодавно думав про те, що у нас дійсно намітилася певна позитивна динаміка. Наші високопосадовці усвідомили, що з патрульною поліцією у разі якихось інцидентів не вийде «порішати», а після порушення закону про це дізнається суспільство. Дехто з чиновників навіть дякував нам за таку позицію. У свою чергу, якщо людина поводиться неадекватно та намагається прикриватися своїм статусом, то ми вважаємо, що громадяни мають про це знати.

Далі буде…

Катерина Ірха