Чи можливо «порахувати» наркозалежних на Закарпатті?

Сьогодні, 26 червня, у Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася прес-конференція начальника ГУ НП у Закарпатській області Романа Стефанишина та головного лікаря Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василя Кручаниці, передає zakarpatpost.net.

Одне з головних питань стосувалося можливості обліку та з′ясування, скільки ж на Закарпатті наркозалежних. Цифри лунали і від головного поліцейського, і від головного нарколога.

Так, за інформацією поліції, станом на 1 червня 2017 року у них на обліку перебувають 1227 осіб, з яких із діагнозом «наркоманія» – 174 особи.

Водночас на обліку в обласному наркодиспансері знаходяться всього 277 осіб.

Більш реальну картину озвучив Василь Кручаниця, який наголосив, що всі ці люди або самі звернулися по допомогу, або ж ними займалася поліція.

«Насправді, реальна цифра коливається від 1 тисячі осіб по м. Ужгород, і від 2,5 тисяч осіб в цілому по області. До того ж, щороку до нас за консультацією звертаються близько сотні неповнолітніх. Звичайно, що ані батьки, ані вчителі у навчальних закладах не хочуть, щоб їхні діти та вихованці фігурували у таких обліках. Але кількість підлітків 15-17 років, які мають проблеми з наркотиками, на жаль, зростає…», – зазначив головний нарколог області.

Попри озвучені цифри показник поширеності наркоманії у Закарпатській області є однією з найнижчих в Україні і становить 2,8 на 10 тисяч населення.

zakarpatpost.net