На Закарпатті гине унікальна чайна плантація

Чайна плантація на Красній гірці в Мукачево ще донедавна вважалася найпівнічнішою в Європі. Нині ж занепадає.

Ділянку заклали у 1949-му за наказом Сталіна, розповідає “Сегодня”. Тоді вчені почали експерименти з вирощування південних рослин на півночі. Закарпатські ботаніки отримали близько 10 млн руб. на чай, евкаліпт і цитруси. Так з’явилися 2 га експериментальної чайної плантації.

До недавнього часу її вважали найбільш північною в Європі – поки не заклали чайні поля в Шотландії та Ірландії. Але як тільки “головний експериментатор” помер, майданчик став переходити з рук в руки. Зрештою фінансування і досліди припинили.

Чай залишився на гірці сам по собі. Здичавів і адаптувався до українських зим, ставши морозостійким. Ніжні гілки відмерзають. Але навесні кущі дають молоденькі пагони. Спробувати з них напій непросто: одним з останніх, хто застав досліди і, ймовірно, куштував чай, був професор ботаніки з Ужгорода Василь Комендар. Він помер два роки тому.

Нині ж посадки поглинув ліс. Місцеві мешканці ходять сюди за грибами та дровами, смажать шашлики, викопують чайні кущі. Насіння вони давати вже перестали, бо люди роками зрізали вічнозелені гілки на букети.

Сьогодні на всю Україну – 4-5 фанатів закарпатського екзота. Вони поширюють інформацію про нього, намагаються вирощувати нові кущі і виготовляти чай.

Навіть у такому вбитому стані плантація представляє величезний інтерес, кажуть експерти.

“У чаю багата історія. Сам факт, що ось уже майже 70 років він зростає на Закарпатті, дивний і привабливий для туристів. Цей потенціал потрібно розкручувати. Люди із задоволенням слухають розповідь, як занесло сюди жителя півдня. Та й адаптувавшись до українського клімату чай став унікальним – з нього можна робити автентичний напій, який буде дорого коштувати і цінуватися на світовому ринку”, – переконаний чайний експерт, дегустатор Максим Малигін.