Як і чому купують громадянство?

Дедалі більше людей прагнуть переїхати в іншу країну в пошуках стабільності і нових можливостей. Але антиімміграційна політика багатьох країн і закриті кордони сприяють зростанню “громадянства на продаж”.

Під час нещодавнього перельоту, проглядаючи журнал в салоні літака, я натрапила на досить незвичну рекламу. Її автори пропонували “унікальну стратегію для захисту майбутнього процвітання і безпеки”, пише bbc.com.

Йшлося про “отримання громадянства за інвестиції”.

Про купівлю громадянства я вже чула раніше і, побачивши оголошення, замислилася, чи потрібен мені паспорт іншої країни, окрім США?

Чи доступна така можливість не тільки мультимільйонерам, але й звичайним людям? І які переваги має додаткове громадянство, крім оптимізації податків?

Оскільки сьогодні багато країн обмежують імміграцію, швидко зростає нова галузь, яка пропонує придбати громадянство. Та це задоволення не з дешевих.

Життя без кордонів

Ідея інвестиційного громадянства – не нова. Воно вже давно існує в багатьох країнах, насамперед як спосіб збагатити державний бюджет. Канада і карибський острів Сент-Кітс і Невіс запровадили такі програми в 1980-х роках, США та Велика Британія – в 1990-х.

Умови інвестиційного громадянства варіюються в залежності від країни. Вони дозволяють іноземцям купувати нерухомість або вкладати гроші в бізнес, а також робити прямі пожертвування в бюджет країни в обмін за візу або паспорт.

Сент-Кітс і Невіс запровадили цю ініціативу в 1984 році, за рік після того, як країна отримала незалежність від Великої Британії. Мета полягала в тому, щоб залучити підприємців, які зацікавилися тропічними пляжами і низькими податками.

Спочатку програма привернула увагу лише кількасот учасників. Але після того, як власники паспортів острівної нації отримали безвізовий доступ до 26 країн Шенгену, попит швидко збільшився.

Лондонська консалтингова фірма CS Global Partners зазначає, що інтерес до їхніх послуг за минулий рік зріс учетверо.

“Ми отримуємо заявки від мешканців країн, які ніколи раніше не цікавилися другим громадянством через інвестиції. Наприклад, у березні запити з Туреччини збільшилися на 400%”.

Брекзит і президентські вибори в США також посилили інтерес до цього явища.

За даними МВФ, інвестиційним громадянством насамперед цікавляться заможні приватні підприємці з країн, що розвиваються.

Так, 80% запитів на американську візу EB-5, яка дозволяє іноземцям інвестувати в галузь нерухомості та отримати “зелену карту” за прискореним планом, надходить від китайців. Але в останні роки помітно збільшилося число заявок із В’єтнаму, Індії і Бразилії.

Громадянство: ходовий товар

Найпопулярніші інвестиційні програми – в країнах Карибського басейну. Інвесторів приваблюють розкішні білі пляжі, низький інвестиційний мінімум, необтяжливі вимоги резиденції і швидке оформлення документів.

Наприклад, щоби стати громадянином карибського острова Домініка, який лежить між Гваделупою і Мартинікою, треба зробити інвестиції в розмірі 100 тисяч доларів США. Проживати на острові необов’язково, так само як і чекати на оформлення документів.

І такі програми є важливими економічними факторами. У МВФ зазначають, що 2014 року інвестиційне громадянство склало 14% від ВВП Сент-Кітсу.

Але останнім часом і деякі заможні країни почали також пропонувати “громадянство за гроші”.

Подібна програма в Новій Зеландії коштує півтора мільйона доларів і віднедавна користується популярністю в технологічної еліти Кремнієвої долини, 1,28 млн доларів у Великій Британії і 500 тисяч – у США.

Віза EB-5 приносить в економіку США понад 1 мільярд доларів щокварталу.

23 інших країни від Кіпру до Сінгапуру пропонують різноманітні схеми отримання громадянство або посвідки на постійне проживання в обмін на інвестиції.

Аналогічні програми швидко зростають по всій Європі – тепер їх пропонує майже половина країн-членів ЄС.

Головне – свобода пересування

Тепер іноземці можуть отримати дозвіл на проживання, роботу та відкриття банківських рахунків у цілій низці країн.

Наприклад, лише за 35 тисяч доларів – у Латвії або за цілих 10 мільйонів – у Франції.

Важливим бонусом є той факт, що разом із громадянством вони також отримують можливість подорожувати світом без віз.

За кількістю безвізових країн також визначають рейтинг популярності паспортів.

“Наразі список очолює німецький паспорт, з яким можна подорожувати без візи до найбільшої кількості країн світу”, – відзначає Міка Еммет, керівниця компанії CS Global Partners.

У глобалізованому світі, в якому парадоксальним чином почала ширитися політика ізоляціонізму, свобода пересування є важливою перевагою цих програм.

Ендрю Гендерсон, американський підприємець і засновник консалтингової фірми Nomad Capitalist, а також однойменного блогу і подкасту, має чотири паспорти і незабаром отримає п’ятий.

Кілька громадянств відкривають безліч підприємницьких можливостей, каже він.

“Світ стає більш кочовим. Люди не хочуть сидіти на місці. Вони хочуть мати кілька місць проживання, які відповідатимуть їхньому способу життя, а також платити розумні податки. І така можливість стає доступнішою”, – додає він.

Попит на інвестиційні громадянства можна вважати барометром світових криз.

“Багато наших клієнтів не переїжджають одразу в країну, в яку інвестують капітал, для них це радше запасний варіант”, – каже Пол Вільямс із компанії La Vida Golden Visas, яка спеціалізується на другому громадянстві в Європейських країнах.

Ваша країна вже продається?

Утім, у програмах інвестиційного громадянства є й не тільки переваги. Зрештою, чи можна взагалі продавати громадянство? Противники кажуть, що ні.

Раніше цього року два американські сенатори, Дайан Файнштейн і Чак Грасслі, подали законопроект про скасування програми EB-5, стверджуючи, що в ній багато недоліків.

“Несправедливо, що процес отримання громадянства для багатіїв спрощено, тоді як мільйони людей повинні чекати в черзі”, – заявила Файнштейн.

Опоненти також висловлюють побоювання з приводу відмивання грошей, злочинної діяльності та доступу до країни в обхід законних імміграційних процедур.

Справді, коли перетинаються великі суми грошей і міжнародні угоди з нерухомістю, відкривається багато лазівок для шахрайства.

Тільки цього місяця ФБР викрило шахрайство в розмірі 50 мільйонів доларів, до якого були причетні китайські інвестори за програмою EB-5.

У програми інвестиційного громадянства Сент-Кітс і Невіс виникли проблеми з Державною скарбницею США, коли іранських банківських співробітників спіймали на відмиванні грошей за допомогою паспортів Сент-Кітсу.

Погана репутація програми EB-5 зачепила навіть верхівку Білого дому. Агентство нерухомості сім’ї Кушнерів звинуватили в конфлікті інтересів, оскільки вони використали ім’я зятя президента і старшого радника Джареда Кушнера, аби залучити китайські інвестиції для будівництва в Нью-Джерсі.

Але в світі, де кордони посилюються дедалі більше, попит на ці послуги, напевно, зростатиме.

Що стосується британських громадян, збентежених брекзитом, поки що їм нічого не потрібно робити, адже всі вони залишаються громадянами ЄС, пояснює Пол Вільямс.

“Якщо ж для британців умови в’їзду в ЄС врешті-решт зміняться, багато хто почне ворушитися”, – додав він.

zakarpatpost.net