Юрій Марценишин про справи не поліцейські та плани на майбутнє

Як би дивно це не звучало, але Управління патрульної поліції у містах Ужгород та Мукачево займається не лише справами поліцейськими. У вільний від служби час патрульні разом із партнерами та меценатами реалізують ряд благодійних та соціально-просвітницьких проектів. Про ці аспекти роботи Управління та про можливі «але» в інтерв′ю журналісту газети «Наш Ужгород» розповів керівник закарпатських патрульних Юрій Марценишин.

– Я знаю, що один із напрямів діяльності Управління патрульної поліції – це не зовсім поліцейські справи. Розкажіть про напрямок благодійництва тощо.

– Ми дійсно шукаємо партнерів для реалізації благодійних та гуманітарно-просвітницьких проектів. І ми знаходимо таких однодумців, але одразу попереджаємо, що це співпраця на основі партнерських відносин. І якщо у вас трапиться якась ситуація з патрульними, то вирішити її ми вам не допоможемо. Радію, що люди нас розуміють, і ми не маємо якихось непорозумінь.

– Наразі ми співпрацюємо як з дипломатичними, так і громадськими організаціями та благодійними фондами. Так, 2017 рік оголошено роком співпраці у сфері безпеки дорожнього руху Генерального консульства Угорщини та патрульної поліції. Приємно, що є у нас і зарубіжні партнери. З їхньою допомогою ми реалізували проект «Шкільний патруль». Також ми маємо навчально-тренінговий центр, де завдяки грантовим проектам будемо навчати громадян безпечній поведінці на дорогах, у побуті тощо. Для цього на нашій території плануємо побудувати велодром, навчальний клас, тир, спортзал для наглядної роботи з населенням. Також ми намагаємося допомагати дітям загиблих воїнів АТО, переселенців…

– Взимку за підтримки наших партнерів цих діток ми вчили кататися на лижах та сноубордах у Свалявському районі. Там же навесні влаштували для дітей корисний відпочинок з навчанням спортивному орієнтуванню та інші заходи активного відпочинку. На День захисту дітей ми відвідували онкохворих діток і зробили все можливе, аби хоч трішки підтримати цих дітей і підняти їм настрій. За словами як дітей, так і їхніх батьків, нам це вдалося.

– Чиї це ідеї й ініціативи? Чи це своєрідна позаштатна рознарядка з Києва?

– Це виключно наші ідеї. Тому я навіть дозволю назвати свою посаду у чомусь творчою. У нас немає якихось планів, рамок чи меж. Ми маємо лише одне завдання і один критерій оцінки нашої роботи – це підвищення рівня довіри населення. Всі акції, які ми проводимо, самі й вигадуємо. Потім, буває, що інші регіони наші ініціативи запозичують. Так, харківські колеги за нашим прикладом у себе впроваджують акцію Feedback з патрульною поліцією (зворотній зв′язок – ред.). Ми тільки «ЗА» такі тенденції.

– Якби, наприклад, завтра Вам запропонували змінити місце роботи або регіон, якою б була Ваша відповідь?

– Якщо це буде наказ керівництва, я, як людина системи і закоренілий правоохоронець, його виконаю. Якщо йдеться про власне бажання, то на сьогодні я не планую щось змінювати – ані службу, ані регіон. Я ще тут нічого не зробив. Мені б хотілося після себе лишити позитивні зміни чи динаміку, аби люди не згадували незлим тихим словом. Тут ще є, над чим працювати.

Патрульна поліція, що трохи більше півтора року тому з′явилася на Закарпатті, на сьогодні розширює і межі своєї юрисдикції, і свій штат. Вже розпочався новий набір до Управління патрульної поліції. Відтак ми й надалі стежитимемо за поліцейськими буднями та участю патрульних у забезпеченні публічного порядку в Ужгороді, Мукачеві, Чопі…

Бажаємо своїм читачам зустрічатися з патрульними на інформаційних сайтах та шпальтах газет, а не у контексті адміністративних чи кримінальних правопорушень.

Катерина Ірха