Пристрасті довкола будинку Фунданича не стихають

Споруду на вул. Ольбрахта біля історичного будинку Фунданича в Ужгороді, котрий практично зрівняли з землею, викликав чимало обурень серед ужгородців.

Краяни не просто збиралися на місці пригоди на акцію протесту, але й організовували своєрідні флешмоби у соцмережах.

«Знищили культурно-історичну спадщину! – наголосила ужгородка Тамара Смик. – У нас ніхто не зважає на те, що будівля є цінністю. Це ж стосується і «Корони», яку вже кілька років як перебудовують.

Хтось називав владу недалекоглядною,а хтось взагалі недобирав слів і висловлювався у нецензурній формі.

Слід зазначити, що окремі політики теж скористалися ситуацією, аби підбурювати людей і збирати собі «плюски».

Прокоментував ситуацію і головний архітектор міста Олег Боршовський,зауваживши що будинок Фунданича – приватна власність, яка розташована в історичному ареалі комплексу Замкової гори.

«Власник звертався до міської ради Ужгорода щодо надання містобудівних умов та обмежень на проведення реконструкції будинку. На що йому вказали, що слід розробити та погодити історико-містобудівне обґрунтування щодо можливості реконструкції з надбудовою з Консультативною радою з питань охорони культурної спадщини Закарпатської обласної адміністрації. Погодження було надано, тоді проект розглянули члени архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури Ужгородської міської ради. Протоколом засідання з цього питання зафіксовано кілька зауважень, зокрема, перший поверх будівлі залишити без змін, а надбудову зробити більш сучасною.

Забудовнику надали містобудівні умови та обмеження з вимогою врахувати зауваження містобудівельної ради. Відтак власник замовив проектно-кошторисну документацію, отримав на неї висновок експертизи і через ЦНАП подав декларацію про початок будівництва. Декларацію зареєструвало ДАБІ України в Києві. Чому було проведено демонтаж будинку – мають перевірити правоохоронні органи.

Також Олег Боршовський наголосив, що в історико-опорний план будинок внесений як нововиявлена пам’ятка, однак всі подальші кроки – внесення будинку у відповідний реєстр тощо не було зроблено. Тому документально жоден статус будинку на Волошина, 47 нічим не підтверджено», – йдеться у повідомленні прес-служби Ужгородської міської ради.

Тим часом пристрасті довкола споруди не втихають.

Звичайно зовнішньо вона булла далекавід привабливості.

Тож хтось сподівається, що там зведутьщось гарне і затишне, а хтось продовжує жалкувати за втраченим.

zakarpatpost.net