Як сімейна пара шість років жила з вовками

Сімейна пара Джим і Джеймі Датчер (Jim and Jamie Dutcher) провела шість років, живучи в наметі в лісі серед зграї вовків у спробі зрозуміти спосіб життя і сутність цих тварин.
Жили вони без електрики і водопроводу, в найпримітивніших, дикунських умовах, не йдучи з місця навіть взимку, коли в лісах штату Айдахо тріщали практично сибірські морози, пише ecology.md.

6 років з вовками

6 років вовками

Судячи з фотографій, зроблених ними і після цього опублікованими на своєму сайті і в ЗМІ, їм вдалося встановити з вовками дуже тісний, майже сімейний зв’язок і зазирнути туди, куди мало кому з людей вдавалося.

Багатьох вовків зграї Джим і Джеймі знали з щенячого віку, самі допомагали вигодовувати і на їх очах ті росли і ставали сильними досвідченими вовками, які проте пам’ятали людську доброту і гарне ставлення і відповідали взаємністю.

6 років з вовками

Подружжя було свідком сцен зміни ватажка, просування членів зграї по ієрархічним сходинкам, які у вовчому суспільстві відіграють найважливішу роль, а також свідками того, як самець вовк майже по людськи оплакував свою загиблу подругу, висловлюючи, як здалося людям, скорботу і печаль від її втрати .

6 років з вовками

Джим і Джеймі намагалися запам’ятати все, що могло б показати людям, як важливо зберігати чисельність вовків і що насправді вони не такі безжальні і кровожерні “машини для вбивства”, якими частенько постають у народних вигадках.

6 років з вовками

6 років з вовками

– Вовки насправді бояться і цураються людей, – розповідає Джим, – І це дуже розумні тварини. Їх дуже складно зняти крупним планом, підібравшись близько, якщо ти для них чужинець. Нам вдалося це лише тому, що вовки стали нам довіряти після довгого перебування з ними в їхньому природному середовищі. У нас з цими вовками виник такий тісний зв’язок, який буває лише між членами однієї зграї. І він залишиться на все життя.

6 років з вовками

6 років з вовками

– Ми діяли, враховуючи умови зграї і не підходили до них, якщо вони нам не показували, що не проти нашої присутності. Щоранку ми йшли до них, залишаючи намет і вони зустрічали нас, вітаючи, немов членів своєї зграї. Вони скиглили і лизали наші обличчя, як ми тиснемо один одному руки при зустрічі, а потім всі відправлялися по своїх справах.

-Ми ніколи не намагалися домінувати в зграї, а ці вовки в свою чергу ніколи не пробували змусити нас визнати їх домінування. Так що між нами було все нейтрально.

6 років вовками

-Піти до вовків нас змусило те сильне негативне ставлення, яке побутує по відношенню до вовків серед людей,- продовжує після Джима його дружина Джеймі, – Більшість людей відчувають до них люту ненависть, ми ж хотіли показати їм, що все зовсім не так страшно. Вся ця злоба йде зі старих казок і міфів, де все у багато разів перебільшене, але ж був час, коли вовки і люди жили практично разом. Саме від вовків до людини прийшов собака, допомагаючи в полюванні і захисті. Джим і я з’ясували, що люди і зараз можуть мирно уживатися з вовками, якби пізнали їх трохи краще.

До свого відходу в ліси подружжя жило цілком буденним життям. Джеймі працювала в зоопарку у Вашингтоні, а Джим був оператором і знімав фільми про дику природу. За їх словами було дуже складно так одразу перестати обходитись у лісі без усіх благ цивілізації, навіть без радіо. Взимку все навколо засипало снігом на 5-6 футів (близько 2 метрів) і ставало дуже холодно.

– Ми часто сміялися над цим, але після цього я прокидався вранці з примороженими до шкіри моєї обличчя волоссям,- згадує Джим.

Зігріватися доводилося за допомогою багаття і ще “безлічі придуманих методів”, як розповідає Джим. Поступово вони звикали до такого способу життя. Було це 15 років тому з 1990 по 1996 рік. З тих пір Джеймі і Джим присвятили своє життя тому, щоб розповісти про свій досвід і вовків якомога більшій кількості людей. У них є свій сайт, вони ведуть просвітницьку роботу в найбільших бібліотеках, університетах та школах по всьому світу, в тому числі і в Музеї Природної історії Лондона. У них випущено 3 книги, а в лютому 2013 вийде четверта під назвою “The Hidden Life of Wolves”.
6 років з вовками
– Час, проведений з вовками, дав нам приголомшливий і дивовижний досвід і знання, якими ми дуже дорожимо. Тепер ми намагаємося дати від себе щось вовкам взамін.

zakarpatpost.net