29 червня 1945 року Закарпаття було приєднано до Української РСР

Закарпаття приєднали до Української РСР після окупації Угорщиною.
29 червня 1945 року в Москві було підписано чехословацько-радянську угоду про Карпатську Україну. Тоді Закарпаття було приєднано до Української РСР.

В 1919 році територія Закарпаття перебувала під різними владами: східне Закарпаття окупували румуни, західну частину — чехи, а Березький комітат залишився за угорцями. Останні намагалися заспокоїти Закарпаття культурно-адміністративною автономією, повідомляє gazeta.ua

В грудні 1918 р. угорський уряд видав закон про “Руську Країну”, іменував угорського губернатора в Мукачеві для Закарпаття і “руського міністра” в Будапешті. Після більшовицького перевороту в Угорщині створено в Мукачеві “Русько-українське народне комісарство”.

8 травня 1919 зійшлися представники ужгородської, хустської і пряшівської рад і, утворивши Центральну Народну Руську Раду, проголосили об’єднання Закарпаття з Чехословаччиною.

5 березня 1939, одночасно з окупацією Чехії і Моравії, Гітлер доручив Угорщині окупувати Закарпаття. 15 березня 1939 року Сойм Карпатської Русі проголосив створення незалежної Республіки Карпатська Україна, яка проіснувала до 17 березня, допоки Закарпаття не було окуповане Угорщиною.

Після того, як у жовтні-листопаді 1944 року в ході Другої світової війни радянські війська зайняли територію Закарпаття. Прихід радянських військ на Закарпаття восени 1944 розглядався більшістю населення як визволення. Чехо-словацька адміністрація відновилася тільки частково і тимчасово. Закарпаття було швидко совєтизоване, а організований комуністичною партією з’їзд Народних Комітетів Закарпатської України 26 листопада 1944 в Мукачеві висловився за приєднання Закарпаття до УРСР.

29 червня 1945 між Чехо-Словаччиною і СРСР укладено угоду про вихід Закарпаття зі складу Чехо-Словаччини і приєднання його до України. Ні закарпатська, ні українська делегації участі в цих переговорах не брали. Введено радянську шкільну систему, засновано в 1946 Ужгородський Державний Університет.

Греко-католицька церква зазнала переслідувань з боку нового режиму.

30 червня 1945 р. 7-а сесія Верховної Ради Української РСР прийняла закон про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною. Приєднана до України територія проголошена Закарпатською областю у складі УРСР. Вона становила 12,9 тис. кв. км., чисельність населення – 0,9 млн. На цьому завершилося формування північно-західного кордону України. Загальна площа території УРСР досягла 577 тис. кв.км.

Ольга Васьків

zakarpatpost.net