Сьогодні в Ужгороді говорили про тонкощі безвізу

Сьогодні за ініціативи  Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді пройшов брифінг з питань  безвізового режиму.

Брифінг «Тонкощі безвізу: що треба знати про безвізовий режим?» пройшов  у рамках загальноукраїнської комунікаційної кампанії з візової лібералізації з країнами ЄС «Відкрий Європу», започаткованої Представництвом ЄС в Україні, Національним інститутом стратегічних досліджень, Почесним Консульством Словацької Республіки, Західним Регіональним Управлінням Державної Прикордонної Служби (Чопський прикордонний загін).

Із питаннями щодо перетину кордону учасників зустрічі ознайомила радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва.

Також із журналістами та гостями зустрічі поспілкувалися Почесний Консул Словацької Республіки у Великому Березному Олег Адамчук та начальник прес-служби Чопського прикордонного загону Олена Трачук.

«Наразі з початку дії безвізового режиму за кордон виїхало 9 тисяч 192 закарпатці. Найбільше до Угорщини – 6 тисяч 108 осіб, до Словаччини –  2 тисячі 268 осіб та до Румунії 917 осіб.

Переважно їдуть на відпочинок та у гості, – наголосила пані Олена. – Щодо відмов, то їх отримали дуже мало краян. 6 випадків зафіксовано угорською стороною, 3 – словацькою та 1 – румунською».

Крім того, за словами Світлани Мітряєвої до ЄС потрібно їхати, дотримуючись певних правил.

«Для в’їзду у країни ЄС всім іноземцям необхідно мати біометричний закордонний паспорт (або закордонний паспорт старого зразка з візою), достатню суму грошей для перебування в ЄС і для повернення додому, а також потрібно обґрунтувати прикордонникам мету та умови свого перебування в ЄС», – зауважила пані Світлана.

zakarpatpost.net