Цікаві місця: Мукачівська Червона гірка

Із Червоної гірки розпочинається місто над Латорицею, із неї видно «Паланок» та дивовижну панораму Мукачева.

Цікаво, що місто оточене цілою низкою гір — Галіш, Ловачка,  Червона, Чернеча, Сороча, Попова, Павлова і Велика. Гора Червона Гірка на околиці Мукачева — найпівнічніша у світі місцевість, де ще кілька років тому вирощували чай.

Ділянку заклали у 1949-му за наказом Сталіна. Тоді вчені почали експерименти з вирощування південних рослин на півночі. Закарпатські ботаніки отримали близько 10 млн руб. на чай, евкаліпт і цитруси. Так з’явилися 2 га експериментальної чайної плантації.

Але згодом майданчик почав переходити з рук в руки. Зрештою фінансування і досліди припинили. Щоправда, чай на горі залишився сам по собі, проте здичавів.

Гора сильно заросла чагарниками. І хоч постійно на неї навідуються як місцеві – по гриби та ягоди, так і туристи – для оглядин місцевості, Червона гірка нагадує клаптик первісної природи поруч із містом.

Про те, що там живуть дикі тварини, здогадатись неважко, можна натрапити навіть на їхні сліди.

А от старожили запевняють, що раніше, за австро-угорської влади на горі вирощували виноград.

Дорога до хреста, який знаходиться на вершині Червоної гірки досить непроста. Потрібно видиратися нагору між колючими заростями ожини. Але поруч можна знайти і плодові дерева, скажімо, вишні. Є багато лікарських рослин.

Рослинний світ на пагорбі взагалі дуже багатий, а вид із нього просто неперевершений. Ниви, ніби поділені на квадратики, викладаються у зелені пазли, де-не-де далеко видніються будинки, водойми, а також – різні частини міста.

«Паланок», наче старезний велет, спостерігає за метушливими перехожими та автомобілями.

Гора, як і інші, вулканічного походження. На ній було виявлено залишки поселень бронзового віку (III—II тис. до н. е.).

Червона гірка – справді дивна місцина. Піднявшись на її вершину, відчувається не втома, а приплив енергії, радість та вдоволення. Там легко дихати і приємно споглядати мукачівські вулиці. Здається, що долонями можна торкнутися неба, а під ногами не ґрунт… а цілий світ.

zakarpatpost.net

image description