Для чого закарпатські ґаздині так багато маринують?

Якось іще в студентські роки одна викладачка сказала, що не маринує нічого на зиму, не консервує, не робить компотів та джемів, мовляв, вітаміни треба їсти в натуральному вигляді, коли вони є.

Тоді це звучало досить дивно. А зараз американські вчені довели, що під час термічної обробки втрачаються майже всі корисні якості продуктів. Ті кілька відсотків, які залишаються рівнозначні аптечним вітамінам.

Однак для закарпатських господинь це звучить досить дивно. У нас якщо комора порожня, жінка – не хазяйка. Хоча вже набагато краще заморожувати продукти. Проте закручують у банки і коптять у нас все: м’ясо, сало, рибу… Хоча тваринна їжа є дуже важкою для людського організму, а жири -шкідливими.

Крім того, більшість магазинних продуктів здоровими назвати не можна. Це і кетчупи, і майонези, і різні соуси та напівфабрикати. Не особливо корисними є й хлібобулочні вироби, сіль, цукор. Тож потім ми дивуємось, чому самі та наші діти хворіють.

Справді здоровою є лише жива кухня.

Як показали результати опитування краян, проведеним нещодавно  zakarpatpost.net, заготовки на зиму роблять 87 відсотків господинь.

Тим часом снідають бутербродами 62 відсотки респондентів.

Вживають зранку каші 9 відсотків закарпатців. Надають перевагу овочам та фруктам тільки 5 відсотків краян. Інші ж їдять коли що, залежно від настрою.

Слід зазначити, що зараз майже середина літа і дари лісів та городів інтенсивно дешевшають.

Тож є можливість і заощадити кошти, і мати хороше самопочуття. Гріх не скористатись ресурсами, що дарує нам природа.

zakarpatpost.net