Чому закарпатські діти влітку пробують пиво та цигарки?

Батькам хочеться захистити дитину від поганого оточення, від незнайомих людей, від Інтернету, від неправомірних дій посадових осіб, від окремих педагогів…  Але часто найбільшою загрозою є власна заклопотаність, через що юнаки та дівчата опиняються у сумнівних компаніях і починають пробувати алкоголь, тютюн і ще гірше – наркотики.

Зараз літо і діти часто не знають чим зайнятися. Хто не їде в табори, мусить саморозважатись або проводити час із друзями. І деколи від скуки, деколи від цікавості, деколи “за компанію” беруться за заборонені плоди.

-Першу цигарку я викурив у п’ятому класі. Батьки з роботи завжди приходили пізно і я багато часу проводив у дворі з більш дорослими хлопцями. Один з них і запропонував спробувати. Спочатку не подобалося, а далі звик. Однак друзі не завжди були поруч, а так хотілося зробити хоч одну затяжку. Тому я і збирав недопалки, і навіть крав гроші від батьків. Утім… навіть маючи кошти, придбати тютюн вдавалося далеко не кожного разу, – розповідає семикласник Дмитро. – Коли ж мама про все довідалася, зробила такий скандал, що невдовзі довелося попрощатися з цигарками.

Проте  товариші можуть вплинути не тільки на певні пристрасті дитини, але й на характер.

-Відколи донька почала проводити дозвілля з новою сусідкою, стала некерованою. Її все дратує, не хоче вчитися, вдома перестала допомагати по господарству. Відтепер її цікавить лише косметика, зачіски і модна одежа, – скаржиться пані Олеся. – Нещодавно заявила, що хоче скутер. Але ж їй тільки 13 років! Вона бере приклад із подруги, батько якої має по крамниці у кожному закарпатському місті. Я ж із мізерної зарплатні не можу собі дозволити купувати дитині сукні за 3 тисячі гривень і босоніжки за 2,5 тисяч.

Однак навіть обмежуючи коло спілкування свого чада, уберегти його від усіх небезпек неможливо…

Звичайно, далеко не всі діти – янголи. Є між ними й такі, бо знущаються над тваринами та однолітками, скоюють крадіжки та інші злочини… Але часто такими вони стають саме з вини дорослих, адже батьківська турбота, підтримка і увага – найголовніше для кожного малюка.

zakarpatpost.net