Літо. Спека. Відпустка. Де планують відпочити закарпатці?

Перший місяць літа проминув майже непомітно. Дощова погода змінила плани на оздоровлення не одній родині. Багато хто з краян уже використав відпустку, але де ж планують провести липень та  серпень ті, хто ще не відпочивав? Про це ми і розпитували мешканців нашого краю.

Юлія Попович, банківський працівник

У державі  зараз не та ситуація, аби проводити літо на Канарах. Хоч там я й була, але зі 100 євро в кишені туди їхати не можна. Зараз багато хто обирає економ-варіант: річка, гори, басейн у межах області. У нас непогано розвинена туристична інфраструктура, можна недалеко від рідної домівки провести час і цікаво, і весело. Навіть похід у ліс із родиною можна перетворити на свято. Торік ми відпочивали з палаткою на Міжгірщині. У цьому році кілька разів були в аквапарках. У серпні, якщо будуть сприятливі погодні умови, із чоловіком та дітьми підкорятимемо Говерлу. Кудись за кордон їхати не плануємо.

Василь Кеменяш, програміст

У червні ми були з дружиною у Хорватії. Чудово відпочили. Побували на острові кохання Байрона. Враження досі переповнюють. У вересні на тиждень їдемо у Грецію. Однак, переконаний, вдома є теж чимало красивих місць, де варто побувати, хоча б заради того, аби подихати свіжим повітрям біля гірського струмка. У Карпатах просто не можуть не зачарувати прекрасні водоспади, дивовижні скелі, унікальні рослини. На вихідні постійно кудись мандруємо. Гадаю, для відпочинку сезон не має значення, бо як кажуть, у при роди немає поганої погоди.

Корнелія Дан, службовець

У серпні їдемо з друзями в Італію. Там багато чудових курортів. У рамках поїдки неодмінно відвідаємо Рим і Ватикан. Цю поїдку я планувала вже чотири роки. Хочу скуштувати справжню італійську піцу та спагеті. Як на мене, жоден відпочинок вдома не може замінити поїздки в невідому місцину. Не ті враження. Аби рівнятись на Європу, у Європі треба бувати, вивчати цінності та надбання. Тільки так можна ставити як перед собою, так і перед державою орієнтири.

Степан Молнар, кухар

За кордон не поїду, але від відпочинку не відмовлюся. По-перше, планую відіспатися. Сон – це вже оздоровлення. Басейни і моря мене не дуже приваблюють, надаю перевагу природним водоймам із проточною водою. Закарпатські річки – саме те, що треба для цікавого дозвілля. Полюбляю рафтинг, це – своєрідний вид релаксації та неабиякий сплеск адреналіну. Щоліта із друзями хоча б раз на місяць сплавляємося водними артеріями краю. Щодо лісу, то люблю підкорювати вершини, навіть безіменні та невідомі, тому кілька днів планую провести на Рахівщині.

Анатолій Жуков,  сезонний робітник

Зараз увесь сімейний бюджет спрямовую на зведення будинку. Відпочиватиму лише у межах міста та району. Для дозвілля достатньо повудити рибу, поплавати у річці та організувати пікнік із друзями. Для чого шукати емоції десь далеко, коли багато хто їде відпочивати у Карпати. У нас рекреаційна зона, маємо безцінні природні блага. «Дикий відпочинок» мене влаштовує. Це і дешево, і звично, як для нашого менталітету. Сьогодні не ті часи, аби кидатися грошима, як кажуть, на вітер. До того ж із року в рік мені доводилося влітку працювати на Одещині, заодно до мене приїздила родина і ми плавали у морі, засмагали та весело проводили час.

Степан Деяк, музикант

Маю друзів у всьому світі, тому щоліта кудись їду. Послугами туристичних операторів не користуюся ніколи. Для чого переплачувати, коли можна заощадити! Тому я знайомлюся з людьми через соціальні мережі. Головне, аби вони зустріли, розповіли про визначні місця, допомогли знайти нічліг та недороге харчування. Якщо не виходить переспати у них, можна провести ніч і в палатці. Утім завжди хтось знаходиться такий, хто простягає руку допомоги.

У готелі спав тільки раз, у Відні. До слова, такий вид дозвілля не потребує великих капіталовкладень. Мандрувати можна навіть автостопом. У цьому році я вже побував у Польщі та у Австрії, торік в Угорщині, Чехії та Словаччині, перед тим – у Мексиці та Бразилії. Цьогоріч ще планую погостювати у товариша з Німеччини. Щодо України, то простіше сказати де я не був, ніж де був. Загалом подорожувати не варто у розпал сезону – тоді ціни найвищі. Краще обирати травень та вересень – жовтень.

Цікаво, що більшість опитаних взагалі не планують кудись їхати (64%), більшість краян оздоровлювалися і хочуть відпочивати у межах області (72%), майже половина респондентів (46%) уже використали відпустку протягом травня-липня, лише незначна частина містян (24%) планує поїхати на море у серпні-вересні і тільки  17% опитаних заявили, що відпочиватимуть за кордоном.

zakarpatpost.net