Нільс Аккерманн із Швейцарії і Себастьєн Гобер із Франції знайшли в Ужгороді Леніна

Фотограф Нільс Аккерманн із Швейцарії і французький журналіст Себастьєн Гобер зацікавились долею статуй Леніна, повалених під час “ленінопаду” у 2014-2015 роках.

Щоб знайти залишки пам’ятників, вони їздили Україною, проводили інтернет-опитування, звертались по допомогу до преси й органів державної вдали, пише gazeta.ua. Знайшли 70 монументів, про які написали книгу “У пошуках Леніна”.

“Хоча стиль самих пам’яток вражає одноманітністю, доля повалених символів надає фотографіям дивовижну варіативність. Сцени можуть виглядати меланхолічно, смішно, безглуздо, ностальгічно… Багато знімків пронизані гумором. На деяких з них Леніна загримували в П’єро або переодягли в козака”, – йдеться у статті.

“В Україні було 5,5 тисячі пам’ятників Леніну, країна лідирувала за їхньою кількістю на квадратний кілометр, – розповідає Гобер. – Україна завжди була норовлива, і статуї стали способом залишити відбиток радянської ідеології у пейзажах і головах”.
Автори книги наголошують: ставлення до пам’ятників Леніну відображають змішані почуття українців. “Одні рятують їх від ностальгії за часами дитинства. Іншим із принципу хочеться зберегти сліди історії. Треті сподіваються привабити туристів, або у них просто немає грошей на кран. Тими, хто хочуть позбутися їх, керує ненависть до Росії або надія на заробіток від продажу металу”, – йдеться у статті.

Журналістам вдалось знайти залишки пам’ятника Леніну, який колись стояв на Бессарабській площі, був повалений і розбитий на шматки у грудні 2013 року. Його Києву подарував Сталін 1946-го.

“Один маленький уламок – у музеї Ужгорода, рука стала трофеєм у колекції члена партії “Свобода”, а покалічена голова перебуває в офіцера української армії. За допомогою металевих ніжок із неї зробили жахливого павука, який стоїть на сторожі його київської квартири”, – йдеться у статті.

“Ленінопад” – хвиля демонтажів і пошкоджень пам’ятників Володимиру Леніну та іншим комуністичним, радянським політичним діячам XX ст. в Україні, що розпочалася під час київського Майдану в 2013-2014 роках.

Станом на січень 2017-го в Україні повалили більш як 1320 пам’ятників Леніну і залишається менш як 900-700 на підконтрольних Україні територіях.

В Одесі скульптор Олекса Мілов переробив пам’ятник Леніну на Дарта Вейдера.

У квітні 2015-го в Росії сталося кілька пошкоджень пам’ятників Володимиру Леніну. Зокрема у Челябінську монумент пофарбували у кольори українського прапора.