Переплюнемо Європу: чи стануть на Закарпатті якіснішими дороги за 180 мільйонів гривень?

Зараз не вщухають розмови про так званий «дорожній експеримент» на Закарпатті. Перші дороги вже почали ремонутвати.

Цього тижня дорожники продовжили капітальний ремонт траси «Мукачево – Рогатин» у Рахівському районі.

– Зараз іде відновлення проїжджої частини в межах с.Лазещина і Ясіня, – повідомляє Геннадій Москаль. – Роботи ведуться за останніми технологіями – встановлюється «подушка» з щебеню, на яку кладуть  кілька шарів основного й вирівнювального асфальту. Паралельно на узбіччях дорожники роблять водовідведення з бетонними стінками. Це одна з головних транспортних артерій Закарпаття, яку періодично доводиться латати ямковим ремонтом. У цьому місці ямки востаннє латали років десять тому. Після завершення капітального ремонту «Мукачево – Рогатин» перетвориться на трасу європейського зразка, по якій вільно рухатимуться як малолітражки, так і багатотонні фури. Ремонтні роботи фінансуються з перевиконання митницею планових надходжень (так званий «дорожній експеримент»). Тільки до кінця липня область отримає від «дорожнього експерименту» загалом понад 180 мільйонів гривень.

За інформацією прес-служби Закарпатської ОДА, в кінці грудня минулого року Верховна Рада включила Закарпатську область в експеримент, який передбачає спрямовувати на ремонт автодоріг 50 відсотків коштів від перевиконання щомісячних планових надходжень митниць. Ініціював зміни в у відповідний законопроект Геннадій Москаль. Із нардепів від Закарпаття «за» проголосували всі крім трьох братів Балог.

А з іншого боку,  де були всі інші наші депутати, чому не ініціювали дорожній експеримент вони?

Нагадаємо, відстоювати інтереси Срібної Землі у Верховній Раді є кому. Вихідцями з Закарпаття є парламентарі Віктор та Іван Балоги, Василь Брензович, Роберт Горват, Михайло Ланьо, Валерій Лунченко, Валерій Пацкан, Василь Петьовка, Юрій Чижмар, Іван Крулько, Нестор Шуфрич…

Тож чи часто із трибун наші слуги народу волали про допомогу рідній області? Чи часто піднімали питання тих же доріг, за винятком, коли голосували за дорожній експеримент. Але чи відомо закарпатцям про те, що участь у дорожньому експерименті бере не тільки наша область?

Пілотний проект торкнувся спочатку Одеської, Волинської, Львівської та Чернівецької областей, далі Києва і лише в цьому році,  у останню чергу, Закарпаття.

Але ж він мав стартувати саме з нашого  краю! Бо згідно з його умовами, половина зібраних зверх плану митних надходжень повинна залишатися в регіонах і направлятися на ремонт доріг. Але ж де більше кордонів і митниць, як не у нас? Де в той же час найбільших потік європейців? І де такі жахливі дороги?

Тож що робили закарпатські депутати всі попередні роки? І ми їм настільки повинні бути вдячними за те, що область аж тепер долучилася до експерименту…

Тай то невідомо, якими будуть результати.

zakarpatpost.net