Вбивство ненародженого закарпатця в середньому коштує 100 доларів

В Україні впродовж року офіційно роблять 250 тисяч абортів. Вважається, що в Закарпатті до переривання вагітності жінки вдаються рідше, ніж у інших областях держави. Утім… це тільки де-юре. Де-факто із тисячі краянок небажаного малюка позбуваються кожні сто матерів. Правда, роблять вони це без зайвого розголосу.

Про що мовчать лікарі?

Теоретично відібрати життя в ненародженої дитини у нашому краї можуть як безкоштовно, так і за «благодійні внески», вартість яких коливається в залежності від медичного закладу, спеціаліста, терміну вагітності та інших чинників.

Розмовляти на тему дітовбивства з представниками ЗМІ медики бояться, зізнаватися, що роблять аборти не хочуть. Хоча, якщо чесно, дії лікарів у рамках закону не є протиправними, тож невідомо, чого вони бояться – громадського осуду чи перевірки та відповідальності за свої негуманні дії. Натомість ескулапи запевняють, що переривати вагітність  рекомендують тільки тим пацієнткам, у кого для цього є серйозні причини – або патології плоду, або безпосередньо проблеми зі здоров’ям самої жінки.

Говорити про моральні та соціальні аспекти, види абортів ми теж не будемо. Тим більше, що якщо хтось вирішив позбутися малюка, то знайде шлях, яким чином це зробити… навіть вбивши вже народжену дитину. На жаль, протягом останніх двох років у Закарпатті  трапилося кілька подібних злочинів, зокрема, на Мукачівщині та в Хусті.

Отже… набагато охочіше розповідають про гінекологічні процедури самі жінки…

Вбити не можна помилувати

Марію покинув чоловік із трьома дітьми, а невдовзі вона дізналася, що вагітна. У стані депресії пішла до лікаря і домовилася про аборт.

-Четверту дитину я не хотіла. Тим більше, що навіть не уявляла, як забезпечуватиму двох синів та доньку. У медичному закладі до мене поставилися з порозумінням. Ми зійшлися на ціні 500 гривень, хоча процедура коштує 100 доларів, а штучні пологи взагалі – від 300 у.о. Однак у останній момент я передумала і вирішила, що якщо дитя здорове, вбивати його гріх. Зараз синові два місяці і я радію, що зберегла його життя, – каже жінка.

Проте далеко не всі історії мають такий щасливий кінець.

-У 18 років я завагітніла від однокурсника. Одружуватися він, звісно, не хотів. Мама змусила позбутись дитини. Все пройшло швидко, хвилин за 15. Однак потім… боліло все… Не просто у фізичному плані, а душа. Відтоді минуло чимало часу, а я все ще картаю себе за той вчинок, а ненароджене дитя мені досі сниться, – стверджує інша краянка, пані Світлана.

Загалом, за статистикою, найчастіше вдаються до абортів молоді жінки, яких або чоловіки підштовхують до дітовбивства, або які роблять кар’єру. Ще однією причиною є відсутність побутових умов, поганий фінансовий стан родини. До речі, у сусідній Польщі штучне переривання вагітності законодавчо заборонене.

Позбутися дитини можна навіть через Інтернет

Всесвітня мережа нині замінює і аптеки, і навіть лікарів. Тож у перші тижні вагітності багато хто з жінок вдається до медикаментозних методів аборту, замовляючи при цьому  «ліки» через Інтернет. Їх багато. Але найбільш розповсюдженими вважаються два види препаратів: Міфегін (Франція) або Міфепристон (Росія). Ціна першого з них коливається в межах від 55 до 85 доларів, а вартість  другого – від 90 до 130 доларів.

Правда, самотужки «зривати» ними вагітність дуже небезпечно. Наслідки можуть бути непередбачуваними, або пігулки можуть просто не подіяти.

-Так склались обставини, що за кілька місяців після кесаревого розтину я зрозуміла, що вагітна. Не знала що робити, тож замовила собі препарат через один із сайтів. Зі слізьми на очах випила першу таблетку. А через 24 години – другу. Однак ефекту не було ніякого. Як виявилося, я належу  до того незначного відсотка жінок, організм яких ці на «ліки»  не реагує. Усе закінчилося візитом до лікаря і добре, що ту вагітність мені таки вдалося зберегти. Зараз маю двох чудових донечок, – зізнається пані Тамара.

До речі, було у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про заборону абортів. Це викликало неабияку полеміку і серед народних обранців, і серед громадськості. Щоправда, далі розмов справа так і не пішла.

Звичайно, для декого аборти та супутні медикаменти – це просто бізнес… Тому жінкам… перш, ніж губити життя крихітної істоти, перед тим як перервати вагітність, варто тричі подумати про наслідки. Адже вбити власну кровинку можна всього за кілька хвилин, а спізніле каяття потім може тривати цілу вічність… Та й що може бути прекраснішим для жінки, ніж радість материнства!

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net