Скільки грошей на місяць витрачає закарпатська родина

Українці витрачають близько половини бюджету на продукти, одяг та взуття. У Німеччині на це йде лише 19% коштів.

Порівняння витрат української та німецької родини виклав на сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж.

Передусім – їжа і комуналка

«Українська сім’я витрачає на продукти, алкоголь, цигарки, одяг та взуття 52%. При цьому на те, щоб одягнутись, ми витрачаємо, згідно з державною статистикою лише 4%. Все інше йде на харчування. Німецька сім’я витрачає 19%, з яких немала частка йде на гардероб. Приблизно однаково ми витрачаємо на транспорт та зв’язок: в Німеччині на це йде 17% домашнього бюджету, в Україні – 14%. При цьому у наших сусідів це йде головним чином на купівлю на обслуговування автопарку з Mercedes та BMW, в нас на громадський транспорт. Відпочивати люблять усі, тому ми витрачаємо 7% нашого бюджету у гривні на відпочинок, культуру та розваги, а вони 16%, але у євро. Витрати на комунальні послуги у Німеччині є притчею, тому вони витрачають у 2,5 рази більше, ніж ми, тобто 35% проти 13», – написав Олексій Дорошенко.

Загальноукраїнська статистика традиційно різниться від Закарпатської. Для прикладу, в нашій області на місяць витрачають 48 відсотків доходів.

Скажімо, на продукти харчування – 3904,58 грн. (включаючи вартість продуктів, отриманих з особистого підсобного господарства) при 2898,25 грн в середньому по країні. Утім саме харчі вважаються найбільш масовими покупками для всіх українців.

Утім щодо продуктів, дивно, але незважаючи на прислів’я, що хліб усьому голова, хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи стоять у списку витрат на другому місці і на них із сімейної скарбнички мешканці області виділяють приблизно – 599,77 грн.

Наймасовіше ж мешканці Срібної Землі  купують м’ясо, принаймні на м’ясопродукти йде в населення найбільше заощаджень – 708,80 грн.

Молоко, сир та яйця – на третьому місці (508,94 грн), а найбільш здорова та вітамінна їжа –  овочі і фрукти – аж на четвертому і «поглинають»  – 499,23 грн із зарплати.

Відтак список продовжують цукор, джеми, мед, сиропи, шоколад та кондитерські вироби – 302,77 грн., а також традиційне сало, жир, масло та олія –  270,06 грн.

Що цікаво, другу позицію після придбання їжі займає оплата житла та комунальних послуг.

Далі – думки краян розходяться, але переважно вони витрачають кошти на послуги зв’язку, чистку одежі, килимів, ремонт взуття та техніки, охорону здоров’я (відвідування стоматологічних кабінетів, візити до медиків, придбання ліків) та товари для дому.

Одяг – вже майже розкіш

Але що скажуть із цього приводу не «сухі» статистичні дані, а самі краяни? І коли  вони робили востаннє дорогі покупки?

-При мінімальній зарплаті (працюю секретаркою) про якусь розкіш навіть не мрію. Ні квартири, ні автомобіля в мене немає, живемо з чоловіком та двома дітьми разом з моїми батьками. Найбільшу частку сімейного бюджету «з’їдають», безперечно, продукти, далі – комуналка, а третім пунктом є ліки. Оскільки один із синів часто хворіє, доводиться йому купувати недешеві препарати. Отже, живемо від зарплати до зарплати, – зізнається Валентина Смик.

Інша мешканка міста наголошує, що працює на двох роботах, але коштів на найнеобхідніше все одно не вистачає.

-Суміщаю посаду офіціантки в одному кафе та прибиральниці – в іншому. Крім того, вечорами в’яжу на продаж дитячі речі. Проте, аби жити гідно, грошей все одно мало. Дочка – старшокласниця. Їй і одежа гарна потрібна, і оплатити послуги репетиторів слід, і щось поїсти купити. З дорогих речей останнім часом купувала хіба що побутову техніку – пральну машину та електроплиту. Відмовляю собі навіть у відпочинкові. Про поїздки за кордон і не думаю, – стверджує Юлія Кадар.

Чоловікам теж непросто, вони також викручуються, як можуть.

-Здійснюю вантажні перевезення в межах України. Заробляю досить непогано, однак при нинішніх цінах статки знецінюються із кожним днем. Більшість  грошей витрачаємо на кулінарні фантазії дружини. Відтак – оплата квитанцій за світло і газ, воду і кабельне телебачення, поповнення рахунку на телефонах… Одяг купуємо нечасто, зате два місяці тому придбав синові скутер, а доньці – новий мобільний, – ділиться думками Олег Волощук.

Тим же, хто їздить на сезонні роботи утримувати близьких легше, хоча працюють вони набагато важче.

-Уже більше 10 років працюю в Чехії. Здавалася б, грошей – кури не клюють. Маю хороший автомобіль, двоповерховий будинок. Однак сказати, що моя родина розкошує – не можу. Працюю дуже важко, інколи – по 20 годин на добу. Вдома можу собі дозволити повезти рідних на море. Утім у нас усе настільки швидко дорожчає, що людина навіть оговтатись не встигає. А придбати про запас, скажімо, продукти можна не всякі. Та й резерви все одно колись закінчуються. Найбільше із сімейного бюджету витрачаю наразі на ремонт оселі. Із дорогих речей не купую нічого, навіть черевики в мене одні й ті ж уже три роки, – розповідає Юрій Нодь.

На жаль, краянам справді не до затратних покупок. Більшість задовольняється тим, що має, бо й відкласти на «чорний день» вдається далеко не завжди.

До речі

У Румунії – на продукти харчування витрачається 27,5% сімейного бюджету,у Литві – 25,4%, Болгарії – 19,7%, Естонії – 19%. Жителі Німеччини, яка має четверту у світі економіку за ВВП і п’яту за паритетом купівельної спроможності, витрачають на продукти не більше 11,7% сімейного бюджету.

Найменші витрати на продукти харчування в Данії -11,3%, Ірландії – 10,2%, Австрії -10%, Великій Британії – 9,3%, Люксембурзі – 8,3% від загальної суми заробітків.

zakarpatpost.net