Як на Берегівщині в приватному будинку розп’яття замироточило

У будинку Марії Тиберія Сорків із села Кідьош Берегівського району Закарпаття із 2004-го мироточить розп’яття Ісуса Христа. За ніч набігає тарілка. Олію родина віддає хворим.

 Марія Сорко — колишня медсестра, тепер домогосподарка. Тиберій ремонтує автомобілі. У родині є двоє дітей — Іштван і  Беата. Усі ходять до реформатської церкви.

— 2000 року чоловікові захотілося в монастир, — розповідає Марія. — Хоча наша церква не визнає ані монастирів, ані розп”ять, ані ікон. Поїхали до православного. Старець навчив нас молитися, хреститися, сповідатися і причащатися. Тиберій захотів мати в хаті розп”яття. Через тиждень поїхали до Ужгорода вибрати хрест. Але чомусь відклали його в магазині, щось не пускало купити його. Наступного дня зайшла сусідка, принесла газетний згорток. Казала, що знайшла на горищі старе металеве розп”яття, яке зварили на ремзаводі у Берегові невідомо коли. Тибор витесав із дошок хрест. Коли прибивав — на серці йому щеміло, пише gazeta.ua.

На стіну вітальні розп”яття почепили 20 лютого 2003-го. За тиждень Марія Сорко побачила, що хрестом стікає миро.

— Я спершу не повірила. Чула, що такі дива бувають по монастирях, але не по домах. Запалила поряд свічку, підклала під хрест тарілочку.

Через місяць із діагнозом псоріаз до лікарні потрапив рідний брат Тиберія.

Ми написали відмову від ліків

— Шовгор попросив мастити його рани миром, — каже Марія. — Ми написали відмову від ліків. Я змащувала папули розведеним у соняшниковій олії миром. На десятий день рани почали гоїтися. Відтоді псоріаз вертався лиш раз — коли Шовгор потрапив у аварію.

Марія Сорко відхиляє розп”яття. На стіні видно пляму.

— Це від мира — просочилося через дошку. Після десятої вечора розп”яття змінюється, ніби оживає. Рани стають схожими на справжні. Найбільше мира тече з ран на руках, ногах і голові Ісуса.

До будинку Сорків приходять паломники.

— Вірники різних конфесій приносять нам ікони. Найбільше приїжджає з Угорщини. Реформати не приходять, бо не визнають цього. Недавно була жінка. Розповіла, що набрала мира, коли була тут уперше. Удома мазала олійкою груди й вилікувала рак молочної залози.

Сорки не можуть зробити в будинку ремонт.

— Боїмося переносити розп”яття, бо може перестати мироточити.