Як закарпатці люблять проводити літні вихідні і скільки коштує пікнік за містом?

Літо у розпалі, сезон пікніків триває. І в той же час завдяки безвізу у багатьох є можливість поїхати на відпочинок у Європу, тим більше, що кордони близько. Щоправда, кошти для подорожей є не у всіх, тай для поїздок потрібні відповідні документи.

Тож  як відпочивають наші краяни?

Почався сезон пікніків, відпочинку на природі та подорожей. На потепління краяни чекали з особливим нетерпінням, адже цьогорічна весна була справді багатою на сюрпризи та холодною.

Отже, як планують наші земляки проводити вихідні?

Звичайно, якщо їхати в оздоровчі комплекси, у басейни, аквапарки, брати з собою нічого крім купальника (який коштує від 300 грн до кількох тисяч) та елементарного продуктового набору не потрібно. Утім таке задоволення є досить дорогим.

Тому багато хто надає перевагу відпочинку за містом чи на його околицях, як кажуть «дикарями». Так і дешевше, і більш звично для наших краян. Крім того, всього один раз витратившись на необхідний інвентар, платити в перспективі потрібно тільки за бензин, аби доїхати до місця «дислокації». Проте чимало прихильників здорового способу життя більш охоче для мандрівок використовують велосипеди. Правда, ровери нині досить дорогі, навіть за вживаного «залізного коня» не найкращої якості треба викласти 3-5 тисяч гривень. А ще у такому разі потрібен ранець, який вартує від 300 до 2500 гривень.

Однак головним під час «вилазки» на природу наші краяни вважають наїдки. А шашлик для більшості закарпатців – це святе. Та тільки за кілограм м’яса потрібно викласти щонайменше 140 гривень. А для цілої компанії його вартість обійдеться кругленькусуму. Якщо ж варити бограч, для приготування якого потрібна і свинина, і баранина, і яловичина, то це додаткові як мінімум 200 гривень. Щодо інших інгредієнтів, то рецептів дуже багато і кожна господиня (чи господар)  мають власні кулінарні тонкощі.

Варто подбати також про картоплю, яка на мангалі (чи на багатті) виходить дуже ароматною, просоченою пікантним запахом димку. А коштує кілограм «другого хліба» – 5-8 грн.

Але це ще не все. Слід подбати і про овочі. Скажімо, запастися помідорами та огірками, які коштують 6-10  гривень, перцем  – у середньому 20 гривень, капустою – 16 гривень за кілограм. А  ще потрібні цибуля, часник, спеції… А для когось – навіть алкоголь.

У ідеалі, звісно, відпочинок має нести оздоровчий характер, а це – фітнес, плавання і здорове харчування. Тому найкращий варіант дозвілля на природі – харчування фруктами.  На це доплюсуємо ще100 гривень

Якщо є хороша компанія, то варто подбати і про столики, стільці, мангал, казанки, сумки-холодильники й навіть про переносні портативні газові плитки. Придбати їх можна як через Інтернет, так і в супермаркетах та спортивних магазинах. Тож шукатимемо, де дешевше. Скажімо, набір шампурів обійдеться у 80 гривень, казанок – від 350 до… 10 тисяч гривень. Туристично-вахтовий набір із трьох мисок можна знайти за 90 грн, сет для грилю – мінімум за 900. Тарілки і виделки краще брати одноразові, а от за термосумку доведеться викласти приблизно 1600 гривень. Стільці – від 260 грн, столик – від 350 грн. Аби захиститися від дощу та вітру, або перечекати грозу (особливо якщо це велоподорож), доцільно купити й спеціальний тент. Стандартну модель намету, розміром 3,5х4,5 м можна придбати за 1600 грн, простішу ж – за 500.

Якщо відпочинок із ночівлею, то необхідно купити й палатку (якщо немає від кого позичити). А обійдеться таке добро приблизно у 1,5 – 2 тисячі. Спальний мішок – 300-600 гривень.

Тож може дешевше усе ж кудись поїхати подалі від домівки?

Більшість краян переконані, що вихідні для того, аби відпочивати

Переважна більшість опитаних (91%) вважають, що вихідні потрібні для того, аби відпочивати та займатись улюбленими справами. В уікенд вони не хочуть вирішувати робочі питання та проводити час в офісі. Водночас,13% респондентівзазначають, що їхнівихідні нічим не відрізняються від робочих днів. У своєму новому дослідженні спеціалісти експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу hh.ua вивчали, якими є вихідні українців.

91% українців вважають, що вихідні варто проводити відпочиваючи. Саме у такі дні працівник може не лише відволіктись від робочих проблем, але йприділити час своїм рідним, зайнятися вирішенням особистих питаньтощо. Водночас 4% респондентів не вважають вихідні часомдля розваг.

А от 5% опитаних відповіли, що вихідні можуть бути як вільними днями для відпочинку, так і часом для робочих процесів. Учасники опитування зауважили, що з більшою радістю відпочивали би на вихідних, але у разі появи нагальних робочих питань готові їх вирішувати.

Понад половина респондентів проводять свої вихідні у домашніх клопотах:за прибирання, пранням, прасуванням, приготуванням їжі, тощо. 52% українців зазначають, що їм важливо проводити свій вільний час разом з рідними тадрузями. Вікенд вони воліють присвятити улюбленому хобі. Крім того, 14% українців,спілкуючись у вільний час із родиною, таким чином протистоять синдрому емоційного професійного вигорання.

Кожен третій респондент намагається побільше спати, адже переконаний, що здоровий сон – це запорука міцного здоров’я, краси та гарного настрою. Чверть опитаних полюбляють проводити вільний час на самоті – читаючи тазаймаючись улюбленими справами.

Кожен п’ятий учасник опитування зауважив, що вихідні – це передусімможливість зайнятися активними видами спорту. На думку українців, саме завдяки активному відпочинкуможна відновити внутрішній ресурс перед початком нового робочого тижня.

Водночас 13% українців зазначили, що їхні вихідні не відрізняються від звичайних робочих днів. Відповідальність та готовність присвятити роботі весь вільний час призводить до того, що українці втрачають можливість відпочивати.

Загалом наші співвітчизники люблять відпочивати. Вихідні українці присвячують зустрічам з друзями та спілкуванню з сім’ями, своїм хобі. Не останнє місце займають сон і спорт, які є важливоюскладовою відпочинку та перезавантаження.

Отже, кому і як саме проводити вихідні – вирішувати особисто.

Марія УЖАНСЬКА, zakarpatpost.net