«Лікаря і час прийому вибирають по телефону» – про медицину у Франції

Третій рік Олексій Жировий живе у Франції. Вчився в київській школі та в університеті з поглибленим вивченням французької мови. Зараз – працює в сфері ІТ.

“По закінченню бакалаврату отримав два дипломи: український і французький. Місяці пошуків, переклади документів, здача професійних тестів на знання мови. Все закінчилося вступом до університету Перпиньяна у Франції. Там я півтора року вивчав міжнародну торгівлю та стажувався, – розповідає Олексій в інтерв’ю obozrevatel.com. – Потім був переїзд на стажування в Париж, а за цим строковий і потім безстроковий контракт в сфері ІТ, де я працюю проектним менеджером по технічній частині у великій міжнародній компанії”.

Робота тут для одиниць. Тому, що підприємство, яке тебе наймає, має довести, що вони не знайшли француза або когось з Європейського союзу з твоїми знаннями. У Франції окремий підхід до студентів, які мають ступінь магістра в країні. Вони наймають одразу після стажування, в кінці магістерського циклу і тоді студентська віза за допомогою роботодавця трансформується в робочу просто і безболісно, пише gazeta.ua.

Також Франція дає один рік на пошук роботи за фахом і щоб майбутній мінімальний річний оклад був не менше 26644 Євро (1,5 мінімальних річних зарплати) до оподаткування. Інакше ти поїдеш додому.

“Французи шукають тих, хто добре вливається в колектив. Універсального солдата, бажано зі знанням пари іноземних мов. Тих, хто гнучкий, готовий вчиться і відкритий для нових ідей або ж є їх джерелом. Я працюю в компанії, яка складається з 800 чоловік, і має офіси по всьому світу. Колеги добре мене прийняли, зробивши все для безболісної адаптації. Всі спілкуються на “ти”, запрошують в кіно і на вечірки, проявляють інтерес до України”, – розповідає Олексій.

За словами чоловіка, працівнику та навіть студенту потрібна обов’язкова медична страховка. Вона державна та платна. Коштує близько 200-300 євро на рік для студентів. Для працівників ця сума автоматично вираховується з заробітної плати. Покриває від 30 до 70% медичних витрат. Також через мобільний додаток вибрає лікаря і час.

У Франції вигідно працювати час від часу, якщо у пріорітеті сім’я і діти. Витрати пропорційні доходам. Тим, хто втратив роботу, допомагає біржа по безробіттю, вони платять менше податків. При цьому на біржі праці отримують суми, трохи менші за зарплату.

zakarpatpost.net