Ужгородців навчатимуть відповідального ставлення до безпеки дітей… штрафами

Цього тижня полісмени вже складатимуть адмінматеріали на водіїв, які не пристібаються пасками безпеки та перевозять дітей певного віку без використання автокрісел.

Журналісти газети «Наш Ужгород» неодноразово піднімали це питання на прес-конференціях, адже ситуація із безпекою дітей у нашому місті вкрай погана. Охочим переконатися у цьому далеко ходити не треба. Можна зранку постояти на парковці дитячого садка, куди батьки привозять своїх діток. Зустрічалися випадки, коли батько привозив дитину на мопеді. Дівчинка сиділа у нього попереду, не пристібнута, без шолома, нічим не захищена. У автівках немає автокрісел, хоча щороку правила дорожнього руху вивчають тисячі ужгородців.

Ситуацію прокоментував начальник патрульної поліції Ужгорода та Мукачева Юрій Марценишин. Він розповів, що непристібнутому водію під час руху автівки доведеться викласти з кишені 51 гривню штрафу. Поліціянт зауважив, що відповідальність за пасажирів теж на водієві. Відтак, за кожного непристібнутого пасажира – ще по 51 гривню.

До прикладу, у країнах-сусідах, таких як Польща, Словаччина та Угорщина, відповідальність за пасок безпеки лежить на тому, хто не пристібнутий. Відтак, пасажир оплачує штраф сам за себе.

Що стосується перевезення дітей у автокріслах, то у прес-службі поліції пояснили, що на цьому етапі, згідно з статею 125 КУпАП, водієві, який перевозить дитину не в автокріслі, хоча за правилами дорожнього руху вона мала би мати окреме дитяче сидіння, загрожує лише попередження. Проте, як і завжди, батьки самі повинні відповідально ставитися до безпеки своїх дітей.

zakarpatpost.net