В Ужгороді розквітли квіти кохання

Вулиці Закарпаття  вже кілька тижнів, як чарують перехожих квітом гібіскусу. Дивовижний кущ квітує і в Ужгороді. Рослина приваблює не лише місцевих мешканців, але й туристів та митців. Часто від липня аж до перших морозів сюди з’їжджаються майстри пензля, аби увічнити чарівні бутони на тлі унікальної архітектури.

-До нашого краю гігіскус потрапив при чехах, – каже старожил Петро Пилип. – Саме вони озеленяли Закарпаття і навіть донині вважаються одними з кращих ландшафтних дизайнерів у світі. Також у 20-30-х роках минулого сторіччя до Ужгорода потрапили дерева сакури та магнолії.

-У мене всього кілька молодих кущиків гібіскусу, – каже інший ужгородець Іван Роман. А от у сусіда – величезне сорокарічне дерево. Воно має дуже вишуканий вигляд, адже висота екзота, як у середньостатистичної яблуні.

Слід зазначити, що у декого з містян біля будинків росте й десяток диво-кущів, які утворюють своєрідну «живу огорожу».

Цікаво, що китайці вважають гібіскус лікарською рослиною і пелюстки квітки часто застосовуються у  народній  медицині (навіть входять до складу компонентів чаю каркаде). А от на батьківщині гібіскусу – гавайських островах мальвовий кущ називають квіткою кохання і дівчата часто причепурюють волосся різнокольоровими бутонами цієї рослини.

zakarpatpost.net