На Закарпатті «плоди краси» дешевшають

Якщо ще недавно персики в Ужгороді коштували по 40 гривень, то зараз їхня суттєво знизилась. Придбати їх можна в середньому по 17 гривень. Маленькі – навіть за 15, а середні- за 17.

-Персик дуже корисний для серцево-судинної системи, лікує багато недуг. Тому кожні два дні купую по півкілограма. Після курсу «персикотерапії» – на півроку біль у грудях припиняється, – розповідає 68-річна Валентина Орос.

-Купую для всієї родини, – запевняє інша краянка, молода мама, Аліса Товт. –  Зроблю і варення, і компот, і їстимемо свіжі фрукти. Їх дуже любить моя п’ятирічна доня. Проте правильно вибрати персики потрібно вміти. Беру не будь-які. Прошу шматок покуштувати. Якісні фрукти мають мати приємний запах і м’якоть від білого до рожевого, але найчастіше жовтого кольору. Крім того, персик має мати здорову бархатисту поверхню і майже круглу форму.

Продавці ж не перестають прихвалювати крам.

-Персик називають плодом краси, оскільки він сприяє утриманню вологи в шкірі. Плоди містять багато калію, каротину, вітамінів, – ділиться думками пан Михайло. – До нас у область він потрапив кілька сторіч тому, ще коли Соляним шляхом  їздили вельможі з усієї Європи.  Зараз дерев у нас багато. Особисто я маю 18. За ними доглядаємо разом з дітьми. Збирати урожай, до речі, теж допомагають домашні.

-Цілющими еліксирами з персика лікують і діабет, і навіть початкові стадії раку, – стверджує крамарка пані Олена. – Зокрема, настій із кісточок допомагає як при хронічному бронхіті, астмі, грипі, так і при звичайних застудах. Роблю його так. 50 гр. сушених розколотих ядерець персика заливаю сумішшю з 500 мл 6% яблучного оцту і 500 мл води, накриваю кришкою і ставлю у тепле місце на п’ять діб, кілька разів на день струшуючи масу. Відтак на слабкому вогні починаю кип’ятити розчин, випаровуючи з нього рідину. Має залишитись приблизно 500 мл «напівфабрикату». До отриманої маси додаю 250 гр. коньяку. Зберігаю чар-зілля у зачиненій пластмасовою кришечкою скляній банці. Приймати диво-засіб можна по 1 ст. ложці через кожні 3-4 години. До слова, цінний продукт добре покращує імунітет.

Персики плодоноситимуть уже недовго,тому найближчим часом варто запастися смачними «ліками» для всієї сім’ї.

zakarpatpost.net