Цікаві місця: Палац Перені у Виноградові

Розкішна старовинна будівля у осерді невеликого закарпатського містечка.

Здається, вона випромінює дух величі, а довкола витає запах середньовіччя.

Своєрідна романтика вбачається не лише в колишньому палаці барона Жигмонда Перені, але і в саду довкола нього.

Нині там парк.

Дійсно гарний і ошатний.

Що ж стосується будівлі, то вона досить велика, масивна, прямокутна, двоповерхова, вважається однією з найстаріших споруд палацового типу на Закарпатті.

Як йдеться у Вікіпедії, барочного вигляду надали палацові численні реставрації та перебудови. Отже нині ніхто не знає, який мав будинок вигляд тоді, коли в ньому мешкав барон.

На фасаді будівлі видніється герб родини Перені. Дах покритий ґонтом. Стіни товсті, масивні, кімнати порівняно низькі. Під будовою просторі підвальні приміщення.

Палац розташований серед стародавнього парку, в якому багато красивих і рідкісних дерев. На підході до палацу стоять одноповерхові флігелі.

Після того як 1557 року королівське військо штурмувало замок, у якому перебував Перені, замок став непридатним для житла. Для його відновлення треба було багато коштів. Барон тоді вирішив побудувати палац у місті неподалік від замку, щоб у разі небезпеки можна було перейти в більш стратегічно вигідне та безпечніше місце. Для цього вибрали вже існуючий палац, який був зведений у XIV ст. Спочатку він був одноповерховим, лише в XVII ст. надбудовали другий поверх, вежі на рогах набули красивого завершення, на центральному фасаді ризаліт та герб, фігурні водостоки. Перший поверх використовувався під господарчі потреби, на другому були житлові приміщення та велика зала із фрескою Агасфера та цариці Естери.

Утім… час невпинно біжить вперед. Тож нині нащадків барона в палаці побачити не можна. Окремі з них там мешкали аж до 1944 року. Відтак радянська влада розквартирувала в унікальній будівлі відділ освіти.

Зараз будівля вважається однією з родзинок не те що Виноградова, а Закарпаття в цілому.

zakarpatpost.net