На Сході війна, а нардепи майже на два місяці пішли у відпустку

Звісно, закони в Україні – де-юре – одні для усіх. Маємо право на роботу та відпочинок. Навіть на гідну оплату праці та користування надрами. Але насправді в нашій буцімто не кастовій державі є недоторканний прошарок, який живе, діє та буцімто працює, опікуючись лише у власними інтересами.

Минулої п’ятниці народні депутати, нарешті, офіційно позбулися своїх обов’язків засідати в Раді та гайнули на відпочинок. Того дня офіційно було закрито чергову сесію Верховної Ради та оголошено про канікули до 5 вересня.

Справа, очевидно, необхідна, бо через сидіння у сесійній залі можуть загострюватися хронічні хвороби обранців, які неодмінно необхідно підлікувати на світових курортах, пише Погляд.

Хоча чи доцільно та коректно йти у таку тривалу відпустку, коли кремлівській агресії не видно ні кінця, ні краю – питання риторичне. І виникає воно усі три роки подій на Донбасі. Багато військових і мріяти не можуть про таку тривалу відпустку.

З іншого боку, в Україні нібито оголошено старт кільком реформам. Але проголосувати нардепи спромоглися лише за пенсійну. І то, коли вони повернуться з відпусток та оговтаються від вражень, почнуть постійно вносити туди зміни.

Натомість розглянути медичну та освітянську реформу вони чомусь не спромоглися. Навіть попри те, що медична реформа мала би запрацювати ще з липня цього року.

Ба більше. Напевно лише одиниці з депутатів можуть похвалитися відсутністю прогулів засідань сесії (тобто своєї основної роботи, за яку їм платять із нашої кишені). Чимало з них заходили до Ради хіба що у своїх приватних справах.

Але якщо на роботу вони не особливо звертають уваги, то про свої блага ніколи не забувають потурбуватися. Навіть якщо йдеться про дріб’язок (для заможних депутатів), але з державної казни.

Отже, під час останнього засідання сесії парламенту апарат вирішив збільшити з 1 вересня розмір щомісячної грошової компенсації депутатам для оренди або наймання готельного номера. Якщо дотепер на ці потреби вони отримували по 460 гривень на день, то восени ця сума зросте до 650 гривень. Мовляв, цю суму не переглядали вже давно та її формують на підставі розміру вартості оренди номера в готелі «Київ».

Також депутати так і не взялися за розгляд законопроектів щодо зняття депутатської недоторканності та спрощення процедури притягнення депутата до відповідальності. Для цього традиційно не вистачає (і не вистачить ніколи) голосів депутатів та часу.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

zakarpatpost.net