Скільки коштує закарпатцям відправити влітку дитину в табір?

Щоб відправити дитину влітку в табір, батькам доведеться заплатити від 6 400 до 28 тисяч гривень.
Варто відзначити, що саме зараз – час, коли формуються групи в іноземних літніх мовних школах. Тому якщо в плани сім’ї входить навчальна поїздка дитини за кордон, то вже зараз потрібно визначатися з закладом і починати готувати документи.

Найбільш економний варіант – табір в школі

Вибір місця відпочинку в першу чергу залежить від сімейного бюджету. З минулого року ціни на путівки в дитячі табори виросли в середньому на 500-2000 гривень. Так, володіючи відносно скромною сумою (від 2800-7300 гривень), можна відправити дитину на 14 днів у зону відпочинку недалеко від рідного міста. Оздоровлення в Карпатах або на берегах Чорного та Азовського морів обійдеться дорожче – від 6 тисяч 400 гривень. Дитячий відпочинок за кордоном буде коштувати не менше 1 тисячі 500 євро за 12-14 днів.

Мабуть, найекономніший варіант – табір в школі. Власне, це навіть не табір, а таке об’єднання гуртків за інтересами та групи продовженого дня. Ніхто нікуди не їде. Діти залишаються вдома і з понеділка по п’ятницю відвідують рідну школу, де під наглядом вчителів ходять на екскурсії і в кіно, гуляють в парку або займаються творчістю в секціях. В їдальні їх годують обідом і полуднем. А в 17-18 годин батьки забирають дітей додому. Поки школи називають орієнтовні ціни на путівки – від 280 до 450 гривень на місяць. Але є і безкоштовні шкільні табори, коли діти відвідують заходи в своєму навчальному закладі, а батьки видають їм кишенькові гроші – від 20 до 100 гривень – на екскурсії та морозиво. До мінусів такого відпочинку варто віднести той факт, що дитина залишається в місті. Отже, про оздоровлення не може бути й мови. Тому батьки намагаються придбати путівки в заміські табори. Колись вони називалися піонерськими. Але час біжить і сьогодні в цих таборах вже немає ні нав’язливою ідеологи, ні військово-патріотичної гри «Зірниця», зате залишилися простора територія і часто досить скромні побутові умови. Але діти майже не звертають уваги на побут, і, як правило, в таких таборах їм подобається. Протягом зміни – від 14 до 21 дня – на них чекає чотири-, п’ятиразове санаторне харчування в їдальні, базове лікування, проживання в корпусах по чотири – шість чоловік в кімнаті, зручності в блоці або навіть на поверсі і, звичайно ж, стандартний набір розваг : лінійки з підняттям прапора, велике багаття на початку і  в кінці зміни, гуртки за інтересами, дискотеки, конкурси, театралізовані шоу.

Вартість путівки залежить від тривалості зміни і місцезнаходження табору. Так, сьогодні за зміну (14 ночей) батькам доведеться заплатити в середньому від 6 тисяч 400 гривень до 18 тисяч гривень. У минулому році можна було вкластися в суму від 4 тисяч 700 до 12 тисяч гривень, а в 2015-му – в 3200-7150 гривень. Ще один неприємний момент: дуже складно самостійно знайти хоча б приблизний список приміських таборів з адресами і прямими телефонами. При пошуку в Інтернеті першими випадають сайти туристичних агентств-посередників, а вони включають у вартість путівок свої комісійні. Таким чином, батькам доводиться шукати інформацію про табори за рекомендаціями знайомих.

Перш ніж оплачувати екстрим-відпочинок, батькам слід реально оцінити фізичні можливості дитини

З кожним роком зростає популярність тематичних таборів – краєзнавчих, туристичних, екологічних… Такий відпочинок цікавий допитливим дітям, небайдужим до природи та історії рідної землі. На безкоштовні путівки можуть розраховувати талановиті діти, які займаються в різних гуртках і студіях, а також пільговики. Наприклад, в знамениту «Молоду гвардію» (Одеська область) путівки розподіляє Міністерство соціальної політики. Як правило, в цей табір потрапляють діти-сироти, малозабезпечені, діти учасників АТО, переможці різноманітних конкурсів та олімпіад. «Молода гвардія» працює цілий рік, влітку організовують чотири зміни. У дітей кожен день у таборі насичений подіями. Це прогулянки на катері, екскурсії в зоопарк і дельфінарій та багато іншого.

Знайти подібний табір, але вже платний, можна при школах або будинках дитячої творчості, які часто організовують туристичний відпочинок з проживанням в наметах, риболовлею, збиранням ягід та грибів, приготуванням їжі на багатті та іншими принадами життя на природі. Діти привчаються до самостійності, стають більш відповідальними. У програму таборів зазвичай входить навчання основам надання першої допомоги, орієнтування на місцевості по картах і без них, поводження з похідним спорядженням, будівництва куренів і укриттів. Діти вчаться допомагати партнерам по команді і приймати допомогу від них. Крім того, беруть участь в цікавих конкурсах та іграх. У нинішньому сезоні за перебування в такому таборі доведеться викласти від 7 до 12 тисяч гривень (у минулому році зміна коштувала в середньому близько 5 тисяч 200 гривень). Відпочинок в одному з найвідоміших таборів – «Артек Буковель» – коштує ще дорожче: від 8 до 28 тисяч гривень за два тижні. Ціна залежить від умов проживання та програми.

Що потрібно знати про табір

Адміністрація табору зобов’язана проінформувати батьків про всі свої послуги. При купівлі путівки вам повинні відповісти на ряд питань. Скільки років існує табір? Чи охороняється його територія? Яка програма і педагогічний склад? Дуже важливо дізнатися умови розміщення і режим харчування, чи працює  в таборі лікар. Також варто заздалегідь поцікавитися, чи є в спальних корпусах гаряча вода і душ, чи будуть опалюватися кімнати у випадку холодного літа. Обов’язково запишіть телефон дирекції, а також мобільний телефон, ім’я та прізвище вожатого.

Цікавляться батьки і спортивними таборами, відпочинок в яких теж може бути безкоштовним. Правда, потрапляють туди зазвичай тільки діти, що займаються в спортивних секціях. За словами тренерів, програма табору під силу лише фізично підготовленим. Та й брати незнайомих дітей наставники не ризикують: раптом виявляться якісь проблеми зі здоров’ям.

Якщо підліток любить екстремальний відпочинок, він напевно буде в захваті від табору, де можна навчитися скелелазінню, пірнанню, веслуванню на байдарці, верховій їзді.

Альтернативний варіант – екстрим з етнографією. У таборах українських скаутів ( «Пласт») або козацьких таборах діти можуть ознайомитися зі старовинними народними традиціями і обрядами, спробувати свої сили в приготуванні похідних страв на вогнищі і навчитися бойовому гопаку. Путівки коштують від 6 тисяч 500 гривень до 15-16 тисяч гривень (влітку 2016 року – від 4 тисяч 800 до 14 тисяч гривень). Ціна залежить від місцезнаходження табору (Житомирська або Черкаська області, Карпати або Кавказ). Як правило, інструкторами в таких таборах працюють досвідчені спортсмени, рятувальники, вчителі, архітектори і етнографи. Крім того, на майстер-класи до дітей часто запрошують психологів і бізнес-тренерів. Разом з фахівцями підлітки відпрацьовують різні ситуації і вчаться налагоджувати відносини один з одним, виявляють свій творчий хист і лідерські якості.

Важливо: перш ніж оплачувати екстрим-відпочинок, батькам слід реально оцінити фізичні можливості дитини. Вибираючи табір, поцікавтеся, чи є там штатний медичний персонал і підтверджена чи сертифікатами кваліфікація інструкторів.

Існує також чимало літніх таборів з авторськими програмами, які створюються захопленими ентузіастами – педагогами, психологами, акторами. Основне завдання – через гру прищепити дитині навички життя в соціумі, допомогти подолати комплекси, навчити вести себе впевнено в позаштатних ситуаціях, розвинути інтелект, дати знання з точних і гуманітарних наук. Про подібний відпочинок можна почути схвальні відгуки як від самих дітей, так і від їхніх батьків. Нерідко школярі, одного разу побувавши в таборі, повертаються туди щоліта. Путівки в нові, ще «не розкручені» табори коштують близько 6 тисяч гривень за 14-16 днів. Вартість зміни в таборі «з ім’ям» стартує від 9 тисяч гривень.

«Двотижнева поїздка повинна передбачати не менше 24-х годин занять»

Втім, екстрим зазвичай більше подобається дітям, а батьки частіше хочуть, щоб за час канікул їх дитина не розгубила отриманих в школі знань, розширила кругозір і попрактикувалася в спілкуванні на іноземних мовах. Тому мами і тата обов’язково вивчають пропозиції від освітніх таборів. Якщо говорити про лінгвістичні, то вони можуть бути як з повним зануренням у мовне середовище (коли діти спілкуються іноземною і на заняттях, і на відпочинку), так і з частковим (урокам приділяють годину-дві на день).

При виборі подібного табору треба орієнтуватися на те, в якій формі викладається мова. Це окремі заняття з лексики і граматики або ж навчання проводиться в ході невимушеного спілкування дітей з однолітками і вчителями. Кожна система має свої плюси і мінуси, але в будь-якому випадку за літо дитина поповнить словниковий запас і не втратить колишніх навичок.

Крім лінгвістичних, існують табори з комп’ютерним, фінансовим нахилом. Спеціальні тренінгові програми розраховані на поглиблене знайомство з предметом, але обов’язково включають в себе і розваги: ​​ігри, конкурси, походи. Вартість путівок в освітні табори – від 12 тисяч гривень за 14 днів. У минулому році такий відпочинок з навчанням обходився в суму від 6 тисяч 800 гривень.

Мовні табори за кордоном припускають зовсім інші витрати. Адже, крім путівки, слід оплатити дорогу і оформлення закордонного паспорта. Потрібно також врахувати витрати на нотаріальне завірення дозволу на виїзд дитини за кордон. У зв’язку з нестабільними курсами іноземних валют ціни на путівки всюди виставляються в євро. Двотижневий відпочинок обійдеться в суму від 2 тисяч до 4 тисяч 500 євро. Сума чимала, але представники освітніх фірм, що організують такі поїздки, стверджують, що в зарубіжному таборі дитина гарантовано освоїть розмовну мову, спілкуючись із однолітками з різних країн. Канада, США, Англія, Швейцарія, Польща, Болгарія, Мальта, Кіпр, Німеччина і Австрія – географія обширна. У рамках відпочинку діти побувають на цікавих екскурсіях, дізнаються про історію та культуру іншої країни, знайдуть нових друзів.

Необхідно взяти з собою в табір:

документи: путівка, копія свідоцтва про народження, медичні довідки – форма-079 про стан здоров’я дитини, виписка про щеплення і довідка про епідемічний стан (що не було контактів з хворими на вітрянку або краснуху);

медичні препарати, які за рецептом лікаря постійно приймає дитина. Ліки варто передати лікарю або вожатому;

дитячу валізу: спортивний костюм і закрите спортивне взуття; шорти, футболки, джинси; туфлі, босоніжки-сандалі з фіксованою п’ятою, в’єтнамки для пляжу; головний убір: бейсболка, косинка або сонцезахисний капелюх; купальник, плавки (краще мати два комплекти); святковий одяг для дискотек; п’ять-шість пар шкарпеток; натільна білизна; піжама, нічна сорочка; предмети особистої гігієни;

кишенькові гроші: в день заїзду дитина через вожатого або самостійно здає готівку касиру на зберігання (обов’язково в конверті), щоб брати їх потім у міру необхідності. Дорогі мобільні телефони, планшети, ігрові приставки, а також будь-яку іншу електроніку в табір дитині краще не давати.

Тетяна САГУЛА

zakarpatpost.net