Експерт прогнозує на осінь новий виток девальвації гривні. ВІДЕО

Восени, коли стартує новий цикл ділової активності та розпочнуться закупівлі енергоносіїв, буде новий виток девальвації гривні.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 09:00–11:00, 13:00–15:00 та 17:00–19:30 на телеканалі ZIK) заявив фінансовий експерт Олексій Кущ.

Гість програми нагадав, що за минулий рік національна валюта девальвувала на 14 відсотків. Експерт вважає, що восени розпочнеться новий виток девальвації гривні.

«Ми побачимо восени новий цикл ділової активності, коли розпочнуться закупівлі енергоносіїв, буде новий виток девальвації», – заявив Олексій Кущ.

Роман Шпек, голова Ради Незалежної асоціації банків України, закликав подивитися на інші валюти – валюти країн, що є основними торговельними партнерами України.

«Турбулентність на тому ринку є. Гривня стабільніша до долара, як євро, протягом шести місяців цього року. Проблема не в тому, як коливається гривня, а в тому, щоб це було передбачувано, бо одна з частин сформованого державного боргу – це тоді, коли наша гривня була найстабільнішою валютою у світі», – додав Роман Шпек.

Гість програми також нагадав, як утворювався державний борг України.

«Держава у 2010-2012 роках запозичала кошти для збільшення соціальних виплат – коли збільшували бюджетні виплати пенсіонерам, працівникам бюджетних установ не за рахунок росту доходів населення, а за рахунок росту боргового навантаження. Коли не приймалися складні рішення в енергетичному секторі, і різницю у цінах на паливно-енергетичні ресурси компенсували за рахунок запозичених коштів, – це шлях у нікуди», – наголосив гість програми, повідомляє zik.ua.

zakarpatpost.net