Анця Кушницька потрясе стариною

Анця Кушницька – саме так у народі називають Боржавську вузькоколійку.

На нині їй вже більше сотні років.

Першу чергу залізниці було  введено в експлуатацію 23 грудня 1908 року. Спочатку вона використовувалась передусім для перевезення деревини з гірських масивів Полонина Боржава і Великий Діл в низовину для подальшого транспортування та переробки. Тобто, вузькоколійка була господаською залізницею. Сьогодні на ній здійснююються пасажирські перевезення і вона вважається однією з туристичних родзинок нашого краю.

Загальна довжина залізниці — 123 км, ширина колії — 750 мм.

На жаль, протягом тривалого часу вузькоколійка переживала занепад, однак зараз її відроджено. Більше того, нещодавно її доукомлектували ретро-паровозом ГР-280. На початку тижня він уже прибув у село Шаланки з м.Гайворон (Кіровоградщина).

Перший рейс вирушить у мандрівку  уже наступної п’ятниці о 12.00 зі станції «Виноградів».

Урочисте відкриття пілотного проекту очікується – об 11.00 цього ж дня. Заплановано, що ретро-паровоз курсуватиме по вузькоколійці протягом серпня щоп’ятниці й щосуботи.

Поки що точний маршрут не узгоджено, однак про нього, як і про вартість квитків та розклад руху, залізничники обіцяють незабаром повідомити.

Нагадаємо, що пілотний проект Міністерства інфраструктури України за підтримки Закарпатської облдержадміністрації спільно з партнерами з Німеччини та Швейцарії був задуманий на початку цього року. Його головна мета – популяризація Боржавської вузькоколійки, як унікального туристичного об’єкта. Паровози серії «ГР» виготовлялися в Німеччині з 1947 по 1956 року в рамках репарації Радянському Союзу. На сьогодні в Україні збереглося всього кілька справних паровозів ГР, один із яких – у м.Гайворон на Кіровоградщині. Ще кілька паровозів цієї серії встановлені в різних містах як пам’ятники.

zakarpatpost.net