Яким був Закарпатський липень? Смерті в АТО, область у жалобі

Наприкінці місяця закарпатців підкосила новина про те, що у зоні АТО під час обстрілів загинули троє воїнів. Двоє із них  зовсім молоді хлопці, 21-22 років – це Сергій Гладкий та Золтан Балаж, у якого залишилася дружина й дитя. Про смерті на війні повідомляли у прес-службі ОДА – чого зазвичай ніколи не роблять. На вимогу волонтерів оголосити в державі жалобу за загиблими (адже дев’ять хлопців загинули в один день), 21 та 22 липня таки були оголошені  днями жалоби на Закарпатті: на адмінбудівлях  приспустили прапори та обмежили розважальні заходи, пише ukrinform.

А вже за пару днів війна забрала ще одного закарпатця – сина, мужа та батька Олексія Калабішку. За воїном оголосили три дні жалоби у його рідному місті Мукачеві.

– Таку страшну ситуацію ми мали влітку 14-го року, коли в одному бою втрачали по 3-є хлопців, – коментує  Галина Ярцева, волонтер, голова Руху підтримки закарпатських військових. – Необстріляні були, недосвідчені. Зараз інше. Те, що знаю я:  ворог начхав на будь-яке перемир’я,  “хлібне” чи “водне”. І б’є із забороненого калібру та підло запускає снайперів…. Я вважаю, що за кожним загиблим треба оголошувати траур, так, як це зробили в Мукачеві за Олексієм Калабішкою і в Королево за Золтаном Балажем. Тільки тоді ми навчимося співчувати і відчувати себе єдиною країною.

Тетяна КОГУТИЧ

zakarpatpost.net