Родину вегетаріанців, від якої забрали трьох малюків, підтримала громадськість. Дітей повернули. ВІДЕО

Суд на Житомирщині повернув дітей батькам-рідновірам. Більше місяця троє малюків жили у притулку лише тому, що їх виховували за древньослов’янськими звичаями.

Остаточне рішення щодо долі дітей має прийняти суд. На перше ж засідання позивачі, які забирали дітей, не з’явилися. Тож суддя вирішила перенести розгляд справи на кінець вересня. На цей час дітей дозволили забрати додому.

Удома Льова, Ангеліна та Богдана ходили босоніж, власноруч розмальовували свої кімнати, обливались холодною водою та взагалі не вживали м’яса. У цьому місцева влада і побачила недогляд батьків. Дітей забрали у притулок.

Щоб отримати дозвіл та повернути їх додому, у батьків пішов місяць. Проте, попри законне рішення – дітей відали не відразу. Батьки чекали шість годин під притулком.

З самого початку всі структури нам казали, що “такі” дії представників місцевого самоврядування протизаконні. Зате який результат – місяць і діти тут. І навіть отримавши ухвалу суду про негайну передачу дітей батькам –це не виконується,
– зазначила мама Свєтозара Батенькова.

Керівництво реабілітаційного центру виправдовується. За їхніми словами, вони не можуть віддати малечу без письмового дозволу соцслужби територіальної громади, де зареєстрована родина, пише 24tv.ua.

“Є рішення суду про негайне повернення. Ми викликали працівника територіальної громади за місцем проживання дітей, які нам доставили дітей. Ця служба дітей привезла, але направлення давала обласна служба. Для того, щоб повернути дітей батькам чи кудись, куди влаштовується, повинен бути дозвіл на передачу дитини. Цього дозволу немає”, – зазначила директор дитячого реабілітаційного центру Валентина Сінько.

Представниця соціальної служби не багатослівна. Боротьбу батьків за власних дітей називає піаром. Натомість, адвокат родини каже, що письмовий дозвіл, який нібито потрібен для повернення дітей – це порушення закону.

В цьому документі не передбачається, що рішення суду потрібно виконувати. Там передбачено, що хто дав дитину і хто повинен дати розпорядження, щоб його забрати.Є просто небажання виконувати рішення суду,
– зауважив адвокат Батенькових Сергій Косиніг.

Ні словесні перепалки, ні постійні перемовини із чиновниками результату не дають – діти так і залишаються в притулку. Лише через більш як вісім годин очікування до притулку таки привезли довгоочікуваний дозвіл на повернення малечі у сім’ю.

Радіти сім’ї Батеньковим поки рано. Адже 25 вересня відбудеться судове засідання, на якому і буде вирішена остаточна доля дітей.

zakarpatpost.net