Яким був Закарпатський липень? Равлики з часником, або не закарпатські страви

 Ну й аби завершити наш огляд на мажорній ноті – розповімо про ще одну закарпатську подію, яка несподівано стала топом в новинах.

Йдеться про відкриття равликової ферми на Хустщині, у Нижньому Селищі, яке й попри цей факт було справжнім гастрономічним курортом зі своїми сирами та еко-м’ясами.

Ферма равликів на Закарпатті може вирощувати до 10 т равликів на рік. Готують їх тут у трьох варіантах: равлики по-бургундськи – з додаванням томатів та часнику, равлики “шафрано” – з шафраном та іншими травами, по-закарпатськи – з селиським сиром (назва від “нижнє селище”). Вартість екскурсії із дегустацією – 100 гривень із людини. Записуватися, як ви здогадалися, треба заздалегідь, пише ukrinform.

– Гастрономічні тури в Закарпаття на сьогодні є найбільш популярними, вони входять в must visit  список провідних туроператорів, що везуть туристів на Закарпатті саме через смаки, – каже експерт із туризму Олександр Коваль. – Основними делікатесами залишаються сири, також популярні винні тури та відвідування крафтових пивоварень.  Тільки на Закарпатті можна скуштувати такі делікатеси як буйволячий сир чи молоко, тут же на Хустщині та на Виноградівщині. Або відвідати закарпатське ноу-хау – леквар у Ботарі. Також слід відзначити унікальне господарство у селі Тур’я-Ремета, де на висоті 240 метрів над рівнем моря вирощують часник. Що цікаво, на сьогодні «турянський часник» завойовує довіру споживачів через екологічність та походження часнику, та відвойовує першість серед регіональних продуктів Перечинського району. У свою чергу, етно-корчма «Підкова» у місті Перечин пропонує кулінарні страви з часнику. Це і часниковий суп, часниковий пиріг, вже дегустували навіть і морозиво з часнику, – каже Олександр Коваль.

Ну й треба сказати, що часникову тему розіграли навіть на традиційному закарпатському параді наречених, що відбувся на початку липня в Ужгороді. Наречена надягла сукню, прикрашену часником, молодий мав бутоньєрку із часнику, перший танець молодята виконали на часниковому полі, а торт – у вигляді, звісно ж, часнику – їм спік маестро Валентин Штефаньо.

Тетяна КОГУТИЧ

zakarpatpost.net