Як змінились ціни через місяць після скасування держрегулювання

Протягом місяця, після скасування державного регулювання цін, подорожчали 11 з 23 соціальних продуктів. Про це написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Лідером подорожчання стала курятина. Вартість тушки за місяць зросла на 6 гривень. Сало подорожчало на 3,5 гривні, яловичина, варена ковбаса, вершкове масло – майже на 2 гривні, свинина та сир м’який – на гривню”, – зазначив Дорошенко.

Станом на 3 серпня, середня ціна курячої тушки становить 51,7 грн/кг, сала – 48,3 грн, яловичини – 106,6 грн, “соціальної” вареної ковбаси – 68,7 грн, вершкового масла – 142,9 грн, свинини – 98 грн, м’якого сиру – 93,5 грн/кг.

“Ціна на м’який сир наближається до відмітки у 100 гривень і наприкінці вересня можливо її перетне. А вартість свинини стане вищою за 100 гривень вже до середини серпня”, – каже директор асоціації постачальників, пише gazeta.ua.

За даними Держстату, за липень подешевшали овочі, яйця та гречка.

“Капуста подешевшала одразу на 8 гривень. Буряк, морква – на три, картопля – 2,50. Курячі яйця продають на 2 гривні дешевше, гречку – на гривню”, – додав Олексій Дорошенко.

1 липня Кабмін скасував державне регулювання цін на продукти харчування. За словами чиновників, це має допомогти усунути адміністративний тиск на бізнес та привабити інвестиції. Держрегулювання забороняло торговельні надбавки вище 15% на соціально значиму продовольчу продукцію – борошно, хліб простої рецептури, макаронні вироби вітчизняного виробництва з нетвердих сортів пшениці, крупи, цукор, яловичину, свинину з кістками, м’ясо птиці в тушках, ковбаси варені 1-го сорту, молоко жирністю 2,5%, сметана жирністю 20% , масло вершкове жирністю 72%, сир жирністю 9%, яйця курячі, олію.

zakarpatpost.net