Як закарпатець через участь у телепроекті змінив життя. Апгрейд самого себе

Здійснити мрію – не так просто, але за останні півроку чотири людини показали, як цього можна досягти. В цьому їм допоміг проект, покликаний бути прикладом для тих, хто заради мрії готовий змінюватись.

Нове життя

Ще недавно Карина Клименко була змушена п’ять днів з семи проводити в банківському офісі. Тепер вона допомагає готуватися до пологів – веде групи фітнесу для вагітних.

Максим Молнар, 23-річний шкільний вчитель з закарпатського містечка Виноградів, намагається за допомогою ІТ збагатити методику викладання історії. Ще недавно він для цього на уроках використовував ноутбук, який для кращої видимості часто поміщав на стілець, який у свою чергу ставив на вчительський стіл. Тепер ІТ-технології допомагають Максиму навчати учнів, контролювати їх знання дистанційно і відкрито.

Гід і підприємець Юлія Бевзенко дуже любить подорожувати, але з різних причин відкладала поїздки. У березні вона все ж таки з’їздила до подруги в Ізраїль, пише Новое время.

Ще взимку 20-річна Ірина Федорова важила 92 кілограми, в основному лежала перед комп’ютером і отримувала задоволення в основному від мучного і солодкого. Тепер вона важить 79 кілограм і не уявляє себе без руху: підкорює одну за одною вершини Карпат і збирається за першої можливості повернутися до жорсткої фітнес-програми.

Всі ці зміни сталися завдяки проекту «Твій власний Upgrade». Його наприкінці минулого року запустила «Майкрософт Україна», щоб показати: зміни в житті приємні і вони можливі. Для цього компанія виділила напрямки – сфери життя, в яких учасник отримує допомогу експертів: «Кар’єра», «Подорожі», «Тіло» і «Вчитель».

Всього заявки на участь у проекті подали близько чотирьох тисяч осіб. У непростих конкурсних відборах пройшли всього чотири. Але найскладніше їм лише очікувало: змінювати погляди і ставлення до себе, прикладати зусилля і не опускати руки. Саме цього вимагали зміни в житті. І, схоже, проект досяг своєї мети.

Сила волі і підтримки

Перший крок до змін у кар’єрі Карина Клименко зробила ще до того, як стала учасницею проекту – вона звільнилася з банку. Але як далі наблизити мрію – відкрити фітнес-центр для вагітних? Їй пощастило – Карина перемогла в конкурсному відборі проекту «Твій власний Upgrade», який і надав наставництво Володимира Дегтярьова – PR-спеціаліста і тренера.

Разом вони склали план змін і взялися за початок. За допомогою Дегтярьова майбутня фітнес-тренер чітко позначила свою мету, визначила і оцінила необхідні для його досягнення здібності та навички. Це дало їй конкретні завдання: дослідити ринок, вивчити роботу колег, навчитися представляти себе і залучати клієнток. У середині лютого – через два місяці після старту в проекті «Твій власний Upgrade» – Каріна зібрала першу фітнес-групу.


Тренер Владимир Дегтярев и участница проекта Карина Климекно

Тренер Володимир Дегтярьов і учасниця проекту Карина Клименко.

До цього часу всі її учасниці вже народили. «У всіх дівчаток були природні пологи, всі народили добре – заняття допомогли», – ділиться результатами Карина. Вона рада, що змінила професію. «У банку ми часто хворіли, і лікуватися немає коли – замінити ніким. А тут хоч і менше заробляю, зате у мене завжди хороше самопочуття і настрій. Все ж таки ця робота дає здоров’я», – розповідає молода фітнес-тренер. Восени вона планує набирати нову групу вагітних, а для породіль готує нові вправи – «випускниці» попередньої просяться на продовження. «Проект «Твій власний Upgrade» мені дуже в цьому допоміг, – з вдячністю говорить Карина. – Він дав мені потрібний поштовх у новому починанні: настроїв і допоміг зібрати першу групу». З особливою вдячністю вона згадує тренера Дегтярьова: «Володимир дуже надихнув. Він вміє переконувати і налаштовувати на успіх. З ним я стала більше вірити в свої сили».

«Після проекту «Твій власний Upgrade» мої учні стали набагато успішніше освоювати предмет», – ділиться Максим Молнар. Тепер він навчає і дистанційно – в кількох його класах кожен учень в хмарному сервісі Office 365 отримує завдання. Дуже часто це навчальний відеоролик, що Максим сам змонтував. Школярі в програмі OneNote роблять письмові завдання – причому так, що неможливо звідкись списати, – і як тільки завдання виконані, вчитель тут же отримує повідомлення. А учень відразу бачить, як тільки Максим перевірив його роботу.


Участник проекта Максим Молнар и тренер Алла Клименко

Учасник проекту Максим Молнар і тренер Алла Клименко

У сервісі соціальної мережі Yammer вони можуть вирішити те чи інше питання, втім, і батьки дітей теж. «Раніше я пробував організовувати спілкування через групи у «ВКонтакте», але це не той майданчик, де я б хотів, щоб проводили час учні. А Yammer для цього – дуже зручний інструмент», – розповідає Максим. В результаті успішність учнів пішла вгору. «Після того, як я почав використовувати Office 365, діти набагато краще стали розуміти теорію», – визнає молодий історик.

Можливості цього хмарного сервісу Максим відкрив завдяки наставництву тренера з «Майкрософт Україна» Артура Кочаряна, з яким працював у проекті «Твій власний Upgrade». Тренер Алла Клименко допомогла закарпатському педагогу поліпшити атмосферу в класі, а екскурсії історичними місцями та музеями Києва в рамках проекту допомогли розширити професійний кругозір Максима.


Тренер Максон Пуговский и участница проекта Юлия Бевзенко

Тренер Максон Пуговський і учасниця проекту Юлія Бевзенко

Коуч і цифровий кочівник Максон Пуговський допоміг Юлії Бевзенко визначити пріоритети на майбутню подорож. За допомогою тренера вона зрозуміла, як можна оптимізувати витрати і вдвічі скоротити бюджет поїздки. Володимир Дегтярьов допоміг Юлії зрозуміти, як поєднувати бізнес і подорожі, а заодно – як далі професійно розвиватися. «Проект дав мені можливість зосередитися на своїй подорожі і не «з’їхати» з часом», – каже Юлія.

«Цей проект дав мені впевненість, що я все зможу. Що потрібно тільки почати і все вийде. «Твій власний Upgrade» показав, що варто тільки відкрити свої внутрішні резерви, і будуть результати. Змінилася в першу чергу я, а нова я хоче змінювати це життя і не стояти на місці», – ділиться враженнями Ірина Федорова. В рамках проекту вона місяць тренувалася у фітнес-студії «Ривок» під керівництвом Максима Ярошенко, де з лежня перетворилася на запеклу фізкультурницю. І якщо до тренувань вона насилу віджималася два рази, то після них – впевнених вісім. А ще зникло безсоння, поганий настрій, Ірина навчилася насолоджуватися не їжею, а фізичною активністю. Зараз вона підкорює карпатські вершини і мріє повернутися в програму «Ривок».


 Тренер Максим Ярошенко и участница проекта Ирина Федорова

Тренер Максим Ярошенко і учасниця проекту Ірина Федорова

«Я дуже вдячна «Майкрософт Україна» за те, що вони повірили в мене, дали мені шанс змінитися і нарешті отримувати від життя радість»

Секрети змін

Самі тренери високо оцінюють зусилля учасників проекту. І тим самим відзначають: без проекту ці зміни навряд чи відбулися б. «Завдяки цьому проекту Ірина змогла змінити себе докорінно. Ми з нею працювали на різних структурних рівнях – це і спорт, і правильне харчування, і активна життєва позиція. Але головне, що ми зробили – прищепили їй любов до спорту, – так говорить наставник Ірини Федорової Максим Ярошенко і наводить приклад з її сходженням на карпатські вершини. – Навряд чи вона була б так цілеспрямована, підіймаючись на гору і стикаючись з труднощами, що виникають при підйомі, якщо б до цього в її житті не з’явився проект «Твій власний Upgrade».

У зміні важливі не стільки навички, скільки психологічна готовність зробити перший крок, вважає Володимир Дегтярьов. «Впевненість у собі, у своїх силах, готовність перебороти перші труднощі та чітке розуміння наступної дії – ось, як мені здається, основні речі, які отримали учасники проекту. Такий навик Карина та інші учасники у майбутньому можуть застосовувати до будь-якої справи, як у бізнес-проекті, так і у зміні способу життя», – пояснює він.

«Майкрософт Україна», яка ініціювала ці зміни, теж рада підвести підсумки. «Ми запустили проект «Твій власний Upgrade» щоб показати тим, хто все ще сумнівається у своїх силах і бажанні, що міняти звичний і, можливо, обридлий спосіб життя можна і навіть потрібно! Учасники проекту – чудові, енергійні молоді люди з різних регіонів України, з різними цілями, інтересами і амбіціями, весь цей час інтенсивно працювали над собою. А наші технології, зокрема, мобільні пристрої на Windows, допомогли їм досягти своїх цілей швидше. Результати фіналістів – це підтвердження того, як можна круто змінити ту чи іншу сферу свого життя і здійснити Мрію вирости професійно або взагалі змінити рід діяльності, здійснити давно бажане подорожувати або нарешті почати вести здоровий спосіб життя. Ми відзначаємо великий інтерес до проекту і віримо, що приклад наших героїв надихне багатьох українців, які мріють, але поки не наважуються зробити перший крок до змін». – розповідає Олена Левітіна, керівник бізнес-групи Windows компанії. І додає: «Ваш час настав – час діяти!».

Що учасники радять тим, хто так само хоче змінити своє життя? «Не треба знати «як», головне – чітко розуміти, чого ти хочеш отримувати від життя. – каже Ярошенко. – Спробуйте почати діяти, і я гарантую, що Всесвіт винагородить вас за працю».

Дегтярьов дає три поради. «Перша: оточіть себе людьми зі схожими інтересами та цілями. Дізнайтеся, як такий же шлях проходили інші люди і вивчіть їх досвід. Друга – дозвольте собі помилятися і зриватися. Ставитеся до невдач, як до досвіду, який вас збагачує знаннями. Третя – чітко відповідайте собі на питання «Що стане можливим, коли я досягну того, про що мрію?» і «Яку ціну я плачу за відмову від досягнення своїх цілей?».