Де у мукачівському монастирі можна знайти нетлінні мощі Мойсея Угрина

Мойсей відрізнявся силою, статністю і красою.
Після захоплення Києва 1019 року польським королем Болеславом Хоробрим Мойсей потрапляє в полон. В оковах він був приведений до Польщі, де став бранцем однієї багатої і хтивої вдови, яка, закохавшись, хотіла одружити його з собою. Відкинувши її залицяння, Мойсей таємно приймає чернечий постриг, за що його довго катували.

Випадково, Угрин звільнився з неволі і повернувся до Києва.

Святий Мойсей Угрин, Печерський – древньоруський святий, угорець, чернець Печерського монастиря. Преподобний. За походженням угорець. Його мощі спочивають у Ближніх печерах.

– За переданням преподобний Мойсей Угрин був родом із наших закарпатських земель. Це був перший преподобний похований руками преп. Антонія Печерського в Києво-Печерській Лаврі. В нашої пастви вірників й духовенства була мрія, аби частина мощей преподобного Мойсея Угрина повернулася на історичну Батьківщину, адже відомо, що його нетлінні мощі почивають у Ближніх печерах, – каже Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Щороку, 8 серпня, Вселенське Православ’я вшановує молитовну пам’ять преподобного Мойсея Угрина, Печерського (+1043). По особливому його пам’ять вшановують в древньому Мукачівському Свято-Миколаївському жіночому монастирі.

Минулого, 2016 року виповнилося 20-ть років від дня, коли велика частина мощей владикою Євфімієм разом з тоді ще архімандритом Феодором була перенесена до Мукачівського монастиря.

8 серпня святкове богослужіння на честь преподобного Мойсея звершили два архієреї: Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський та архієрей Помісної Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Високопреосвященніший Михаіл, архієпископ Празький і Чеських земель.

В Мукачівському монастирі знаходиться велика частка мощей, а це − більша частина правої руки преподобного Моісея Угрина. Мощі преподобного Моісея Угрина на його історичну батьківщину в 1996 році з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України з Києво-Печерської Лаври переніс вже покійний, Високопреосвященніший Євфімій (Шутак), архієпископ Мукачівський і Ужгородський та тоді ще, архімандрит, нині вже архієпископ та керуючий архієрей Мукачівською єпархією – владика Феодор.

Сьогодні мощі знаходяться в Свято-Миколаївському храмі Свято-Миколаївського Мукачівського монастиря.

zakarpatpost.net